4½ dl vetemjöl (drygt, så pyttsa på lite extra)
1 tsk salt
(1 msk nyponmjöl, om du vill)2 tsk bikarbonat
2 dl russin
10 torkade aprikoser, hackade i små tärningar (eller 6 fikon)
100 â 150g valnötter (eller hasselnötter)
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap ( eller flytande honung)
Gör så här Sätt ugnen på 160 CSmörj och bröa en form på 1,5 liter. Du kan klippa till lite bakplåtspapper och lägga i botten så att brödet inte fastnar.
Ös i de båda mjölsorterna i en bunke och tillsätt salt och bikarbonat (och nyponmjöl om du känner för det). Rör ner russin, hela valnötter och aprikoser. Tillsätt fil och sirap (eller honung). Rör ihop till kladdig deg. Häll i smorda formen. Grädda i ca 1 timma och 35 minuter. Låt svalna lite och ta ur formen och vira in i en grov handduk och låt svalna helt.
Mums, mysig start på dagen kram Diana