Jag skulle göra korgbröd för första gången, det var nog första och sista gången. Inte vet jag vad korgen skulle göra för brödet. Det var ett fint mönster i den här brödkorgen, men inte hamnade det på mitt bröd i alla fall. Hur somhelst så blev det ett gott bröd som passar perfekt att rosta.
Du behöver
4½ dl vatten (37 C varmt)
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1½ tsk salt
1 msk ljus sirap
1 dl solrosfrön
5 dl lantbrödsmjöl
5 dl vetemjöl special
Gör så här
Smula ner jästen i en skål och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör runt tills jästen lösts upp.
Tillsätt smöret i mindre klickar och sirapen, saltet, solrosfröna, lantbrödsmjölet, och vetemjölet (så mycket som behövs).
Knåda degen ordentligt. Helst 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Jäs 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200 C
Nu är det dags att mjöla brödkorgen, eller två om du har. Ta upp degen på mjölat underlag och forma brödet så det passar till korgen. Tryck ner degen. Jäs degen i korg i 20 minuter. Sen välter du upp brödet på plåt med bakplåtspapper på.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter.
Var i all världen är det fina mönstret från korgen? Inte på mitt bröd i alla fall…
Tja, här ser ni korgbrödet och brevid mitt egenformade bröd, korgen var ju inte direkt till någon nytta. Men brödet var så gott, och extra gott rostat!