Torsk i mustig vitvinssås med tomat och basilika

Torsk i vitvinssås med tomat och basilika

Torsk i mustig vitvinssås med tomat och basilika. Mustig och med aningens hetta av lite chili. En rätt som fungerar mest varje dag. Skulle verkligen rekommendera att använda torskrygg som är fastare och inte faller isär i pannan.

Torsk i vitvinssås med tomat och basilika

Måste krypa till korset lite. Ni var många som ville att jag skulle lägga ut receptet och jag lovade redan i förra veckan att det skulle göras. Sorry, att det inte blev så. Det hanns bara inte med. Ni vet, jobb, barn, relation som är rätt ny. Försöker ge tid åt allt och hinner knappt med mig själv. Men samtidigt är allt bara så bra. Men ville mest bara säga att det ibland, just nu, kommer ta lite längre tid än planerat innan recept dyker upp här på bloggen. Men ni får mer än gärna påminna mig och skynda på mig om ni tycker att ni fått vänta för länge.

Tips!

  • Använd gärna torskrygg som är fastare än vanlig torsk. Risken är annars att torsken inte håller ihop, skivar sig.
  • Välj ett torrt vitt vin.
  • Använd gärna tomater i olika färger.
  • Kom ihåg att torsken snabbt blir klar. Det räcker med 4-5 minuter per sida.

Vitvinssås med tomater och basilika

  • 2 msk olivolja
  • 1 nypa chili flakes
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • Ca 20 st små tomater, delade på mitten.
  • 1/2 dl (lite drygt) vitt vin
  • 1 dl färsk basilika, fint hackad
  • 1 msk citron (juicen)
  • 1/2 tsk fint riven citronskal
  • 1/2 tsk salt
  • Några drag med svartpepparkvarnen

Torsken

  • 2 msk olivolja
  • 4 torskfileer
  • Salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C°

Mustig vitvinssås med tomater och basilika

  1. Hetta upp oljan i en panna, helst med höga kanter. Tillsätt pressad vitlök och chili flakes. Fräs i oljan någon minut bara.
  2. Lägg ner tomaterna och rör om lite då och då. Låt de koka tills de är mjuka men inte tappat formen, cirka 10 minuter.
  3. Häll ner vinet, rör om. Låt sjuda några minuter. Rör ner basilika, citronjuice, citronskal, salt och peppar. Låt småkoka några minuter.
  4. Ställ åt sidan.

Torsken

  1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Helst med värmetåligt handtag.
  2. Salta och peppra torsken. Lägg ner i pannan och stek på tills den fått en gyllenbrun yta. Cirka 5 minuter.
  3. Vänd på fileerna och ställ in pannan i ugnen. Har du inte en värmetåligt handtag till pannan så lägg över fileerna i en ugnsform som penslats med lite olivolja i botten (så att fisken inte fastnar). ugnsstek i ca 5 minuter tills den är klar.
  4. Häll över vitvinssåsen över fisken och servera.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *