Risotto med pumpa och kantareller!

Nu när pumporna har haft sin glanshelg så kan man nog få tag på pumpa i affären till bra pris, så varför inte testa lite pumparecept? Jag är själv kass på pumpa i mat, vet inte riktigt vad man gör med dem. Smakade en gång pumpasoppa som var så god och har alltid tänkt att nästa höst ska jag göra pumpasoppa och så blir det aldrig av.

Nu fanns det iallafall ett recept på risotto med pumpa och kantareller i senaste Elle mat & vin. Jag velade fram och tillbaka om det var en bra idé med pumpa i risotton, men till sist bestämde vi att vi skulle testa. Det blev faktiskt riktigt gott och nu ska jag testa lite mer med pumpa.

Du behöver
300 g pumpa
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
300 g avorioris
1 dl torrt vitt vin
1,3 dl varm höstbuljong
2 dl parmesanost
olivolja salt, peppar

500 g kantareller
25 g smör
ruccola
hyvlad parmesan

Gör så här
Skär pumpan i tärningar, finhacka löken, pressa vitlöken. Häll i olivolja i en vid kastrull och ner med pumpa, vitlök, lök och ris. Fräs några minuter, men det ska inte ta färg. I med vinet och hälften av buljongen. När vätskan nästan kokat in så tillsätter du ytterligare 1-2 dl buljong. Rör och rör och rör! Låt sjuda under lock i cirka 15-20 min. En bra risotto ska inte rinna, men närapå. Den ska vara mjuk men ändå med en kärna. Ta kastrullen från värmen och pyttsa i parmesanen. Salta och peppra.

Rensa svampen och stek på i smöret.

Servera med svamp, ruccola och hyvlad parmesan.

Inte så tokigt med pumpa!

Undras hur nyttig pumpan är? Någon som vet?

Linda

0 kommentarer

  1. Jag ÄLSKAR pumpa – skrev faktiskt nyss ihop ett inlägg om min kärlek som jag tänkte posta imorgon, och så älskar jag ju risotto – så de två ihop kan ju inte bli annat än en verklig hit! Jag bara MÅSTE prova – SNART! JÄTTESNART! Det ser gudomligt ut i alla fall. Dina båda tallrikar är hur fina som helst också <3

  2. Hej, vilken fin blogg, jag har fått massor med tips!

    Kul, tänkte just laga efter detta recept på risotto med pumpa och trattkantareller. Senaste Elle Mat och Vin var ett riktigt bra nummer. ALLT lät gott.

    Jag har ett tips på en jättegod pumpasoppa som jag lärde mig laga på Gotland för ett par år sedan.

    https://frkdill.blogspot.com/2009/10/halloween-och-den-godaste-pumpasoppan.html

    Lagade den till kollegorna på jobbet för några veckor sedan och alla gillade den!

    Många hälsningar från fröken Dill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *