2 x 50 g rumstempererat smör
2 x ½ dl strösocker
2 x 2 stora äggulor (eller 3 små – spar vitorna till marängen)
2 X 2 msk standardmjölk
2 x 1 dl vetemjöl
2 x 1 tsk bakpulver
2 x 1 msk kakao
2 x 1 nypa salt
Maräng
2 x 2 stora äggvitor (eller 3 små)
2 x 0,75 dl strösocker
2 x 50 g smält mörk choklad av god kvalitet (jag använde Lindt Dessert 70% som är perfekt till bakning)
2 x 1/4 krm ättika
Chokladkolakräm
4 äggulor
½ dl strösocker
1-1,5 dl grädde
150 hackad mörk choklad av god kvalitet (jag använde Lindt Dessert 70% som är perfekt till bakning)
ca ½ msk flingsalt
Kanderade nötter
200 g nötter (jag tog hasselnötter och valnötter)
½ dl strösocker
½ dl vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 170 C
Du ska allltså göra två tårtbottnar och du kan göra dem dagen innan utan problem. Klä en form (23 cm) med löstagbar kant med bakplåtspapper. Du kan pensla lite smör eller olja på botten och kanter så fäster det bättre.
Börja med kakbotten. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och vispa på. Till sist tillsätter du mjölken. Blanda de torra ingredienserna och rör ner försiktigt ner dessa i smeten. Klicka ut smeten i formen och bred ut den så att hela formen täcks. Fortsätt med marängen. Vispa äggvitor med lite av sockret på låg hastighet med elvisp/maskin i en ren, torr, rostfri skål. Tillsätt ättikan och resten av sockret, lite i taget, och öka hastigheten så att du vispar på maxhastighet. Fortsätt tills marängen är vit, blank och fast. Vänd ner den smälta chokladen lite slarvigt och ojämnt i marängen och fördela i formen, ovanpå kaksmeten.
Sätt in den formen längst i ugnen och grädda i ca 30-35 minuter. Låt svalna och lossa försiktigt kakan från formen. Täck med plstfolie tills du ska lägga ihop dem.
Kandera nötter
Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de blir lätt bruna. Tillsätt strösocker och vatten och rör på tills sockret stelnat på nötterna och all vätska är borta. Bäst är att röra med träspatel eller träslev. Låt nötterna svalna.
Salt Chokladkräm
Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp på svag värme och rör hela tiden tills krämen börjar sjuda, tjockna och blir blank. Ta kastrullen från plattan och rör ner hackad choklad. Fortsätt röra tills chokladen är helt smält. Blanda till sist ner flingsaltet. Låt svalna.
Montering
Vispa grädden mjuk och fluffig. Lägg ena kakbotten på ett fint fat. Bred chokladkrämen över bottnen och klicka över hälften av den vispade grädden. Lägg på den andra kakbottnen och fördela resten av grädden ovanpå. Strössla över de kanderade nötterna. Nu kan du äta den direkt då den är lätt i konsistensen. Väntar du sådär 6-8 timmar så är den fortfarande supergod men mer kompakt och gott seg.
Receptet kommer från Lisa Lemke som gjorde tårtan till Mat & Vänners påsknummer 2012. Den har jag sparat och velat testa sedan dess. Supergod!
jag kan intyg att allt var så gott och att jag gick hem 3 kilo tyngre.
Alltså, vilken helt ljuvlig tårta du bakat! Kram
ser jättegott ut!