Salma Lax med brynt smör, dragonkräm och sparrisknoppar

Huvudrätten under Påskmiddagen blev då SALMA lax, världens bästa lax. Visst den är dyrare, men den är så värd varenda krona. Har du väl smakat den så är det svårt att gå tillbaka och äta den vanliga laxen faktiskt. Men självklart kan ni använda er av vanlig lax till det här receptet. Brynt smör är en annan sak som jag har fastnat totalt för, den där nötiga smaken som kommer fram då man bryner smöret är helt gudomlig.
Du behöver
Lax
1 stor bit SALMA Lax
1 bunt grön sparris
citron, salt, peppar, olja
Brynt smör
200 g smör
3 msk soja
1 schalottenlök
färsk dragon
Dragonkräm
2 dl Creme fraiche
½ dl färsk dragon
½ dl grovt hackad babyspenat
1 tsk honung
Gör så här
Laxen
Sätt ugnen på 200 C
Pensla en ugnsform med lite olja på botten och lägg på laxen. Pressa över lite citron, salta, peppra. In i ugnen i max 10 minuter. Jag använder alltid ugnstermometer och den är perfekt då innertemperaturen är 48-50 C.
Skär av den översta tredjedelen av sparrisen och lägg knopparna i kokande, saltat vatten en minut. Häll ut i durkslag.
Lägg upp laxen då den är klar på ett snyggt fat, fördela sparrisknopparna över, häll på det brynta smöret och klicka över dragonkrämen.
Brynt smör
Bryn smöret (klicka på länken för instruktion till hur man bryner smör) och låt det svalna av något. Finhacka vitlöken och schalottenlöken.Pyttsa ner i i en kastrull och tillsätt sojan. Värm upp försiktigt. Häll ner det brynta smöret och finhackad färsk dragon. Rör om. Häll smöret över laxen precis vid serveringen.
Dragonkräm
Mixa alla ingredienserna med stavmixer. Låt stå i kylen en stund så det stelnar till sig lite. då du lagt upp laxen och hällt det brynta smöret över så lägger du ut klickar av dragonkrämen på laxen. resterande kräm serverar du på sidan av laxen.
Porslin, duk, glas, vaser, servetter och dekorationsägg är från Indiska. Det rosa finns endast i det tillfälliga sortimentet och i begränsad upplaga.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *