Len gröt på burk med hallonspegel till frukost. Just ja, en hel del kanel och kardemumma också dessutom. En liten nypa riktigt vaniljpulver. Svängs ihop på kvällen och plockas ut ur kylen på morgonen, så vips en portion av den ljuvligaste gröt. Nyfiken på hur? Det är så enkelt och smidigt.
Du gör gröten på havremjöl eller mixar havregrynen till mjölkonsistens med en stavmixer eller matberedare. Vill du ha lite mer smak så kan man även rosta havregrynen lite lätt innan man mixar dem. Men jag använde havremjöl. Du kan hitta havremjöl i de flesta välsorterade butiker.
Glömde jag säga att barnen verkligen älskade den här gröten? Var lite osäker på om de skulle gilla den, men redan vid första tuggan så var de sålda. Nöjd och det här kommer vi göra om och om igen. Man kan variera också, t ex någon annan sorts sylt, andra kryddor. Testa dig fram till din favorit-smaksättning.
Det här receptet är för en portion. Bara att gångra det för flera portioner. Kom ihåg att om du använder dig av havregryn som mixas så ska du mixa ca 1 dl havregryn för att det ska bli 0.75 dl (som är måttet för en portion).
Len gröt på burk med hallon (1 port)
- 1 dl mjölk (eller alternativ för mjölk)
- 1 dl vatten
- 0.75 dl havremjöl
- 1 kryddmått kanel
- 1 kryddmått kardemumma
- 1 nypa äkta vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 1 msk sylt
Gör så här
- Blanda havremjöl, salt, mjölk och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småputtra tills det kokat ihop till en gröt.
- Tillsätt kanel, kardemumma och vaniljpulver. Rör om.
- Häll upp på burkar.
- Låt svalna av.
- Fördela sylten, i ett jämnt lager, ovanpå gröten.
- Sätt på locket och ställ in i kylen över natten,