Årets Matbluff 2016 – Fem Finalister

Förra året började Äkta vara med Årets Matbluff. De fem produkterna som ansetts mest vilseledande i sin marknadsföring blir finalister och de svenska konsumenterna får rösta fram den ’värsta’. Årets matbluff 2015 blev Valios laktosfria kefir. Valio hade samma produkt i den förpackningen som var laktosfri som den vanliga förpackningen. Den laktosfria såldes för fem kronor mer än den vanliga.

Summa summarum: endast en av finalisterna 2015 finns i oföndrat skick i butikshyllorna. Så det spelar definitivt roll att uppmärksamma vilseledande produkter. Vill du rösta på den produkt du tycker ska bli utsedd till Årets Matbluff 2016 så röstar du HÄR.  

(Bilder lånade av Äkta vara)

I år är finalisterna:

Eriks Bearnaise Tryffel som innehåller 0,0005% tryffel . Smaken är istället aromämnen och såsen innehåller heller inget smör. Alltså i ordets rätta bemärkelse inte en Bearnaise sås.

Fjällbrynt messmör lingon där man kan se flera lingon på förpackningarna. Men lingonen finns endast på förpackningarna. Det finns inga lingon i messmöret. Bara syntetiskt framställda smakämnen. 

Loka Crush Hallon har även de en fin bild med stora hallon på flaskornas etiketter. Etiketten har bytts från en bild på hallon och andra frukter. Vid hallon hittade man siffran 14%. Sedan byttes etiketten och nu är det endast stora hallon och siffran 15% står inte i direkt anslutning till hallon. Men hur mycket hallon innehåller drycken? Jo, 0,3% Hallonsmaken är mestadels aromer. 

Annas mandelpepparkakor inte heller här finns det äkta vara, d v s mandel. Det står på paketet att de kan innehålla spår av mandel. De mandlar som tidigare funnits i Annas mandelpepparkakor har nu bytts helt till mandelarom.

Knorr mörk oxbuljong borde enligt äkta vara kallas för en smakförhöjare snarare än buljong. Det här är inte mycket avkok. Endast 2,1 % är ett avkok på oxben och oxkött. Alltså ligger näringsinnehållet långt ifrån en riktigt buljong. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *