Solskensfrukost med surdegsbröd och slovakisk ost

Surdegsbröd kronjäst bagarlandslaget ost slovakien

Hembakat bröd är bäst, och när barnen blir helt galna i ett surdegsbröd med råg och vete, då känner man sig sådär på topp och som en äkta husmor. Vi började lördagsmorgonen storstilat med hembygdssmör från Gammalkil (som har vunnit fina priser), krasse, slovakiska ostar, lite grönt och självklart hemmagjord granola. 

Tomater

Barnen älskar tomater, glufsar i sig dem som godis. De har sedan de var riktigt små kallat småtomater kokosnötter, och gör det fortfarande. 

Råg surdegsbröd

Detta surdegsbröd på råg och vete, bakat på Kronjästs surdeg på påse är så otroligt smidigt för den som inte känner för att odla sin egen surdeg. Som jag för att ta ett exempel. Surdeg är mitt favoritbröd och jag köper ofta hem surdeg från bagerier, men bara orkar inte odla och passa en surdeg. Ni får receptet på denna goding idag. 

Korbáčik och Parenica slovak cheese

Slovakisk ost som jag köpte med mig hem. Det här är äkta specialiter det. Korbáčik  och Parenica. Korbáčik betyder ’liten piska’ och ser ut som en fläta. Den är väldigt neutral i smaken och gick verkligen hem hos barnen. Parenica är en ångad och rökt ost. Barnen tyckte inte om den så mycket. Jag tycker om den, men den smakar tydligt av det rökta. Gillar verkligen det, men den liknar inte ost i konsistensen heller. Speciell. Man kan även hitta Korbáčik rökt. Så söta ostar som roade barnen enormt.

DSC_0074

Min granola, den här är världens bästa. Måste skriva ner receptet till er. Jag har skalat ner andel havregryn och ökat på mängden nötter. Det är paranötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön och kokosflagor samt massa kanel, lite honung och valnötsolja. Kanoners.

Korbáčik och Parenica surdegsbröd kronjäst 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *