Västerbottensost – Glasstårta – Cheesecake. Ja, om ni vill överraska rejält så gör ni en ursvensk cheesecake på Västerbottenost istället för amerikansk färskost och swirlar med hjortronsylt. Tänkte att jag skulle lägga in denna goding så ni hinner göra den under dagen för den behöver frysa till i frysen minst 3 timmar. Ledig dag idag för er också antar jag? Så skönt, njuter av slöa dagar.
Låt gästerna gissa vad det är för cheesecake de äter. Tittar man noga så ser man den grovrivna osten. Det ska nämligen vara just grovriven ost i Västerbottensostglass. Jag tog hjortronsylt på en höft och swirlade, men uppskattar det till cirka ½ dl. Men ni tar så mycket eller så lite ni vill helt enkelt, men hjortronsylt gifter sig väldigt perfekt med smaken av Västerbottensosten.
Västerbottensost Cheesecake
Glass
100 g Västerbottenost
3 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
3 äggvitor
Digestivebotten
100 g smör
15 digestive kex
Gör så här
Digestivebotten
Krossa kexen med en mixer eller för hand genom att lägga kexen i dubbla plastpåsar och trycka sönder dem. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulorna. Tryck ut över hela botten i en form med löstagbar botten. Ställ in i kylen medan du rör ihop glassen.
Glass
- Grovriv osten
- Vispa äggulor med sockret tills det är fluffigt
- Vispa upp grädden tillsammans med vaniljpulvret (vaniljsockret)
- Vispa äggvitorna tills det är ett så hårt skum att du kan vända upp och ner på skålen utan att det rinner ut.
- Blanda tillsammans osten, äggvispet och grädden. Vänd ner äggvitan och vänd ihop alltsammans.
- Fördela glassblandningen över digestivebotten. Ställ in i frysen
- Efter ca 30 minuter ta ut formen och klicka ut hjortronsylten över hela formen. Dra med en sticka t ex en grillpinne av trä eller dylikt genom varje klick så swirlar du hjortronsylten.
Ps. Prenumerera gärna på Lindas Matstuga så missar du inte recept, tävlingar, tips mm. Genom att gilla inlägget på Bloglovin’ så får fler ta del av receptet!