Bosarpkyckling, ekologisk. Fylld med citrus och vitlök. Insmord med massa dragonsmör. Till: ugnsrostade grönsaker toppade med parmesan. De ugnsrostade grönsakerna strösslar du helt enkelt över finriven parmesan bara. Så otroligt gott , till allt! Jag ugnsrostade sötpotatis, potatis och vanlig potatis den här gången. Det här var vår söndagsmiddag.
Och en ljuvlig vitvinssås gjord på skyn från kycklingen och lite lätt syrlig av creme fraiche.
Just ja, vitlöksbröd dessutom. Enkelt fixat genom att blanda smör, vitlök, salt. Bred på och in i ugnen på grillvärme. Passa på dock så det inte bränns.
Du behöver
1 hel kyckling
2 dl vitt vin
Fyllning
½ citron (gärna ekologisk, annars väl tvättad)
½ apelsin (gärna ekologisk, annars väl tvättad)
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
Salt, peppar
Dragonsmör
100 g rumsvarmt smör
1½ tsk torkad dragon
½ citron – rivet skal
1 tsk salt
peppar
Sås
Skyn från den färdiga kycklingen
2 dl Creme fraiche
1 msk kycklingfond
Gör så här
Kycklingen
- Sätt ugnen på 200 C.
- Tvätta kycklingen inuti och torka med hushållspapper. Lägg i ugnsform med plats på sidorna.
- Skala och skär schalottenlök, vitlök, apelsin och citron i klyftor. Lägg över allt i en bunke och salta och peppra.
- Fyll innandömet på kycklingen med citrusblandningen.
- Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en skål. lägg in smöret under skinnet på kycklingen genom att lätt lyfta upp skinnet och trycka in smöret så jämnt som möjligt. Spara en del av smöret som du smörjer in ovansidan med.
- Använd hushållssnöre och bind upp kycklingen lite så att innehållet inte ramlar ur.
- Häll över vinet
- Sätt in i ugnen i ca 60-70 minuter. Innertemperaturen ska vara 70 C. Ös gärna från och till med vinskyn över kycklingen.
Sås
- Sila av skyn som bildats runt kycklingen ner i en kastrull.
- Vispa ner Creme fraiche och kycklingfond.
- Koka upp och låt småputtra i 5 minuter.
Mysig söndagsmiddag med girlies i toppform efter kalas och innebandy.
Bosarpkyckling är nu en del av Kronfågel. tummen upp för ekologisk kyckling.