Syntetisk Burgare – Är ni redo?

Lab-grown beef hamburger

Bild lånad av The Guardian

2013 serverades den första syntetiska burgaren och kostade då 325 000 dollar, dvs en kvarts miljon svenska kronor. Idag kostar den ca 95 kr. Burgaren har odlats fram av små bitar av muskelceller från kor. Det är cellodlingar som utgår från stamceller som förökar sig. I Food & Friends matrapport 2015 svarade 20% av svenskarna att de troligen kommer äta odlat kött medan 10% av vegetarianerna säger att de troligen kommer äta odlat kött. Kan du tänka dig att äta odlat kött? Jag tycker burgaren ser ganska god ut jag och jag tror att det här är ett bra och nödvändigt komplement och en positiv utveckling ur ett miljövänligt perspektiv.  

Dr Mark Post with his lab-grown hamburger

Bild av Photograph: David Parry/EPA och lånad från The Guardian

Forskaren Mark Post vid Maastricht-universitet i Nederländerna är mannen som lyckades med att framställa en hamburgare som odlats i laboratorium. Burgaren har fått bra betyg av experter och sägs vara mycket lik en vanlig burgare i både smak och textur.  Eftersom den saknar fett så är den dock inte så saftig. Vore roligt att testa en tugga av framtiden, men då vill jag ha lite ketchup sallad, god sås och tomater till, tack. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *