Gammaldags rabarberkaka toppad med pärlsocker? Ja, jag trodde nog det kunde vara något för er. Fredrik från Fredriks Fika tipsade mig om denna goda skapelse Farmor Vivis Rabarberkaka då vi var på ett Luxe Event tillsammans. Receptet hade han fått från en läsare. Det lät så gott att vi var tvungna att testa. Så god tyckte vi alla tre.
Jag och barnen skred till verket med bästa rabarbern från Årstiderna. Barnen var med i alla moment. Skar rabarber med vanliga ätknivar (jag skar ner dem lite ytterligare), strösslade över rabarber och pärlsocker, mjölade formen och inte minst smakade av smeten så den smakade ok. Den fick klart godkänt.
Ingredienser
3 ägg
2 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
3 rabarberstjälkar
smör (minst 50 g, hyvla över så det täcker hela)
pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
1. Smöra en form (ca 22 cm). Mjöla istället för att ströa
2. Vispa ihop ägg och socker
3. Blanda ner mjölet
4. Skölj, skala bort om det är något dåligt och skär rabarbern i korta bitar, ca 1 cm långa.
5. Häll smeten i formen, Strössla över rabarber och sedan pärlsocker över smeten.
6. Baka kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Lägg över lite folie då den börjar bruna till sig.
Rabarber på, pärlsocker på.
Hyvla över massa smör!