Glassbomb insvept i italiensk maräng

Dessert 2

Vad tror ni om en liten glassbomb på en sockerkaksbotten indränkt i lite rom och allt omsvept med den ljuvligaste italienska maräng. Allt kan du förbereda så att det bara är att bränna av med brännare (eller in i ugnen en kort stund för att marängen ska få lite färg). Du kan ta vilken kombo som helst, t ex chokladsockerkaka till botten och jordgubbsglass, eller vaniljsockerkaka och mörk chokladglass osv. Jag tog pepparkakssockerkaka och polkaglass, galet gott!

Du behöver (för 4 pers)

Färdig sockerkaka (kan du köpa färdig, choklad eller ljus, det du gillar bäst)
½ liter glass (ta någon som inte är för söt eftersom marängen är söt)
1 dl vit sirap
1 msk mörk rom
1 nypa vaniljpulver
Italiensk maräng
2 äggvitor
1½ dl socker
½ dl vatten
Frukt och bär (till dekoration)
DSC_0007
Ps. Glassen behöver inte läggas på sådär superperfekt. Den perfekta formen fixar du lätt med marängen.
Gör så här
Gör den italienska marängen först. Häll i vitorna i en bunke, helst en tillhörande en köksmaskin.
Koka upp socker och vatten i kastrull tills det når en temperatur på 121 c. Testa med digital termometer. Dra kastrullen från värmen.
Vispa äggvitorna till fast skum. Sedan tillsätter du den heta sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar på hög hastighet. När all sockerlag är tillsatt så sänker du till medelhastighet och vispar på tills det helt har svalnat av, cirka 15-20 minuter. Ställ sedan in bunken med marängen i kylen.
Skär 1 cm tjocka skivor av sockerkakan. Stansa ut en rundel ur varje skiva med t ex en pepparkaksform eller en kopp. Blanda sirap med rom och doppa varje var och en av skivorna på båda sidorna i blandningen. Låt rinna av i ett durkslag. Lägg dem på ett bakplåtspapper och lägg på glass på varje (ta gärna fram glassen ett tag innan så är den lättar att forma på rundlarna). Ställ in i frysen sådär 1 timma.
Ta ut och bred på marängsmeten runt hela glassen (men inte sockerkaksbottnarna). Ställ in i frysen sådär 2 timmar, minst. Gärna över natten.
Precis innan servering så sätter du ungen på 250 c grillvärme. Lägg över glassbakelserna på bakplåtspapperet på en plåt och in i mitten av ugnen någon minut bara så de får färg. Passa noga för det går snabbt. Har du en brännare så bränner du helt enkelt av med den. Dekorera och servera direkt!

Följ min blogg med Bloglovin

Linda

0 kommentarer

    • HaHaHa så roligt! Man ska bjuda på det som går sådär. Händer mig då och då också. Förförra sommaren skulle jag göra en Pinocchiotårta som gick helt åt skogen. Fick göra om den 3 gånger, frustrerande! 🙂 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *