Månadens Gästinlägg – Alexander Öqvist

5 tips för att lyckas med kosten och träningen under julen

Nu när julen står runt hörnet börjar många stressa mer när det kommer till julklappar, julmat och allt annat som rör julen. För många innebär julen även en viss ångest och oro för att man ska gå upp i vikt. Behöver man verkligen oroa sig över det? Ska man inte passa på att njuta av julen och ta vara på den lediga tiden? I det här inlägget kommer jag ge mina bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av julen men fortfarande kunna njuta av den.

1. Undvik att stressa
Jag vet att många där ute stressar väldigt mycket inför julen och även under själva julhelgen. Det ska köpas julklappar, det ska julpyntas, julmaten ska lagas och allt ska förberedas till Julafton. Det är mycket att tänka på och tiden räcker oftast inte till. Men något vi alla bör vara mer försiktiga med är att stressa så mycket hela tiden. Stress är i sig inget farligt men när det pågår över längre tid och kroppen aldrig får återhämta sig kan det sluta väldigt illa. Stress över en längre tid kan leda till en rad olika sjukdomar och det är väldigt negativt när det kommer till träningen och resultaten. För mycket stress kommer inte att få dig i den formen du önskar. Sålänge du stressar kommer du att samla på dig onödigt med fett och din hälsa kommer försämras. Försök att stressa mindre och istället planera mer eller inse dina begränsningar. Sätt dig ner och gör en plan hur du ska hinna med allt och vad du eventuellt inte hinner med.

2. Hitta aktivitet i vardagen och träna hemma
Eftersom många spenderar mer tid hemma eller hos familj och vänner under julen så kanske man inte prioriterar gymmet lika högt. Men det betyder ju inte att man måste ligga på latsidan hela dagarna. Varför inte gå en lång promenad för att öka förbränningen lite extra? Är det dessutom kallt ute får hjärtat jobba extra mycket. Dessutom finns det ju flera olika övningar man kan göra i hemmet med bara kroppsvikten. Det kan vara allt från Armhävningar, Plankan, Utfall och Situps. Här finns det lite intressant information om hemträning http://iform.se/amne/hemmatraning

3. Njut av god mat
Julen är något dom flesta av oss verkligen ser fram emot. Vi ser fram emot den goda maten, trevligt sällskap och en chans att vila sig ett par dagar. Jag tycker absolut att man ska njuta av den goda julmaten och faktiskt inte oroa sig speciellt mycket. Du kommer inte att lägga på dig flera kg fett bara för att du äter julmat i två dagar. För att lägga på sig 1kg fett så krävs det ett överskott på 7500kcal och det är fruktansvärt mycket mat. Varför vågen visar mer efter jul beror antagligen bara på att du har samlat på dig extra vätska och kolhydrater efter all mat och mindre aktivitet. Däremot behöver man inte äta tills man spyr varje gång utan man kan hålla sig till rimliga mängder och ändå njuta av maten. Tänk också på att mycket av den maten vi har på julbordet är bra råvaror som inte är speciellt onyttiga. Passa på att njut av julen och använd den extra maten och energin du får till att kunna träna extra hårt när det är över.

4. Var försiktig med alkoholen

Ja, alkohol förstör mer än vad många faktiskt tror. Alkohol är inget som gör kroppen något gott och det kommer absolut inte få dig att komma i form eller behålla den formen du har. Med det sagt så menar jag inte att man aldrig kan dricka. Men man bör verkligen hålla det till små mängder och inte speciellt ofta. Att dricka ett glas vin eller en julöl till maten ser jag inte som något större problem. Däremot tycker jag man ska tänka efter om man verkligen behöver så mycket mer än så. Vad är egentligen viktigast? Hälsan eller spriten?

5. Glöm inte bort att vila

Ta vara på den lediga tiden du har under julen. Att kroppen behöver vila och återhämtning är ingenting nytt och att passa på att utnyttja julen till det tycker jag är perfekt. Försök få 7-8 timmar sömn om nätterna och ta gärna någon timme i soffan mitt på dagen bara för att koppla av. Jag brukar utnyttja julen till att verkligen ladda batterierna så att man är redo för ett nytt år med nya utmaningar. Dessutom är det mycket enklare att sänka sina stresshormoner om man vilar och sover ordentligt. Så ta nu vara på julen och ät god mat och vila ordentligt.

Läs gärna http://noregrets.se/5-tips-att-lyckas-med-ditt-traningsmal/

Artikeln är skriven av Alexander Öqvist som driver eget företag som Personlig Tränare på www.noregrets.se

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *