Salmalax och ett härligt Marqués de Cáceres på det

Ja, ni vet ju (om ni har varit med här ett tag att jag fullkomligt älskar Salmalax och Riojaviner). Vet ni att ett rött Riojavin som Marqués de Cáceres Crianza 2009 – ungt fruktigt vin, med hög markant, frisk syra – passar perfekt med Salmalax faktiskt. Servera gärna vinet lite svalare än vanligt, sådär 14 grader. Ska du servera rött vin till fisk så undvik de sträva röda vinerna för de får fisk att smaka metalliskt. Ett annat fiskrecept som skulle passa perfekt till det här underbara vinet är Medelhavslaxen.
Salmalax under ett täcke av basilika, parmesan och brödsmulor och till det en enkel sallad med avocado, apelsin och rödlök.
Vi hade planerat sedan länge att mina två vänner skulle komma över på söndagen med sina barn. Det var så skönt att de kom över efter det som hände med min moster. Behövde vara med nära och kära vänner som jag kunde prata med och det var skönt att det var liv och stoj på barnen. Barnen åt först och mätta och belåtna lekte de vidare och vi ömsom satt, ömsom sprang och fixade med barnen.
Du behöver (4 pers)
800 g Salmalax (eller annan)
5 msk Parmesan (riven)
100 g brödsmulor (från några skivor bröd)
1 näve basilika (hackad)
3 msk olivolja
salt, peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 220 C
Skär bort kanterna på brödet, och riv sönder lite. Lägg i bunke. Tillsätt basilika och riven parmesan. Använd mixerstav och mixa ihop lite lätt. Det ska inte vara perfekt mixat och superfinfördelat utan bara sådär lite grovt. Salta och peppra och rör ner olivoljan.
Lägg laxen i en ugnsfast form (som du penslar lite med olivolja så att fisken inte fastnar). Häll över smulet och fördela över fisken.
In i ugnen ca 10 min. Laxen är färdig då innertemperaturen är 48 grader. Jag körde det hela på grilleffekt mit slutet för att få en yta.
Sallad
2 apelsiner
babyspenat
salladsblad
1 rödlök
2 avocado
4 msk olivolja
2 msk vinäger
salt, peppar
Skär fileer av apelsinen, skär tunna skivor av rödlöken och bitar av avocadon. Blanda med färsk spenat och salladsblad. Blanda ihop dressingen och häll över salladen.
Enkel röra till på 1 burk Creme fraiche och rivet citronskal från en citron. Saften från halva citronen. Rör runt och klart

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *