Experter på Riojaviner

Vi är ett gäng bloggare som blivit utvalda att få expertundervisning om Riojaviner. Så snart kommer vi fem bloggkollegor vara Riojaexperter. Det började med en vinprovning ledd av Grand Hôtels sommelier Fredrik Lindfors. Han berättade att det finns cirka 600 vinerier i Riojaregionen och att Rioja faktiskt har den strängaste vinlagstiftningen i Spanien.
Under kvällen lärde Fredrik oss hur man gör en ’swirl’ med glaset för att lukten ska frigöras. Han lärde oss att man måste sticka ner tungspetsen i glaset för att riktigt känna huruvida ett vin är sött eller inte, hur man låter vinet röra vid sidorna av munnen för att känna om det är syrligt och hur man sticker ner näsan för att lukta. Vi lärde oss även att en låg alkoholhalt innebär att vinet inte jäst så länge och att det finns socker kvar, det blir alltså ett rätt sött vin. Det här är tydligen rätt typiskt för tyska viner.
Vi testade fyra olika Riojaviner från olika år och i prisklasser från 89-299kr. La Rioja Alta Gran Reserva från 2001 blev en storfavorit hos de flesta av oss. Vi har bra smak tydligen för en Gran Reserva lagras i minst 5 år innan man kan köpa det. Fredrik lärde oss hur ett äldre, mer lagrat vin, är brunare i färgen än en yngre vin (vicka på glaset mot ett vitt papper så ser du färgen). I Rioja är fathantering väldigt viktigt. Härifrån kommer inga bag-in-box viner. Du hittar inte heller druvsorter på flaskan utan fokus ligger på regionen som vinet kommer ifrån.
Ett och annat vitt vin blir det från Rioja, även om de flesta viner från Rioja är röda.Skälet är att mat och vin ska matcha och den mesta maten från regionen: lamm, ostar och kött generellt passar bättre med rött vin. Jag passade på att fråga hur länge man ska lufta ett rött vin, och Fredrik menade på att man gott kan öppna det 3 timmar innan man dricker det. Gärna även hälla upp på karaff så den får blomma ut i smak.
Vansinnigt goda ostar och kallskuret, kvittenmarmelad, mandlar, oliver och bröd. Allt kom från en spansk delikatessbutik Vina Espanola på Roslagsgatan 36 – Värt en omväg!
Perfekt matchning till Riojavinerna
Alla härliga Riojavinerna som jag nu har fastnat för. Nästa Rioja inlägg kommer handla om hur man matchar vin och mat på bästa sätt.
Tjejerna som kan saker om vin och specifikt Riojaviner minsann!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *