Krämig Risotto med trattkantareller, kräftstjärtar och skivad tryffel

Fredagskvällens underbara middag i underbart sällskap: Krämig risotto med massor med trattkantareller, parmesan och toppad med kräftstjärtar och lite tunt skivad tryffel för en extra guldkant. Ha en så fin fortsatt helg! Nu åker jag och barnen till min vän och hennes barn för övernattning, lek och så mycket mys.
Du behöver (4 pers)
1 l trattkantareller
3 dl avorioris
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 l hönsbuljong (ungefär)
60-70 g parmesanost
20-30 kräftstjärtar
Persilja
(Tryffel – några skivor)
smör, olivolja, salt, nymalen svartpeppar
Använd några tunna skivor tryffel om du vill lyxa till det. Skär supertunna skvior med vass kniv och placera ut på toppen av risotton

Gör så här
Skölj rent kantarellerna och låt ligga lite i ett hålslag. Svetta kantarellerna i en torr panna till all vätska är borta och de börjar ’knäppa’ lite. Tillsätt några matskedar smör och olivolja, finhackad schalottenlök och fräs vidare liten stund. Salta och peppra.
Häll i riset i pannan och rör och vänd runt tills riset blivit genomskinligt. Häll i vinet och någon dl av den varma buljongen. Rör runt. Koka upp och låt småputtra under ständig omrörning. Späd med lite buljong i taget, rör om tills nästan alla vätska försvunnit och häll på lite till av buljongen. Fortsätt så tills riset är mjukt med liten kärna. Att hela tiden röra är lite knepet med en bra risotto. Tillsätt riven parmesan, någon msk smör, salt, nymalen peppar. En perfekt risotto ska rinna lite sakta då du lutar pannan.
Servera risotton med kräftstjärtar på toppen, färsk persilja och tunt tunt skivad tryffel
Njuuut tillsammans med bra sällskap såklart!

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *