Kanelbullens Dag

På fredag är det kanelbullens dag, och då ska jag minsann äta massor med kanelbullar. I Sverige har vi firat Kanelbullens dag sedan 1999. Jag har ett recept på de perfekta kanelbullarna som jag alltid gör. Så här kommer det i repris om ni vill ladda och bunkra upp inför fredag.
Det bara går inte att misslyckas med det här receptet.
Du behöver
25 g jäst
75 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
3/4 dl vit sirap (eller strösocker)
7½ dl vetemjöl (ungefär)
Fyllning
75 g smör
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3/4 dl strösocker
Gör så här
Börja med fyllningen. Skär smöret i små bitar och pyttsa ner i en skål. tillsätt vaniljsocker, kanel och socker. Låt stå så att smöret blir varmt tills du brer på för då är det lättare att blanda ihop fyllningen.
Smula ner jästen i matberedare/bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken så det blir fingervarmt. Häll lite av vätskan över jästen och blanda runt så den löser sig. Häll i resten av degvätskan och fortsätt röra runt. Tillsätt salt, kardemumma, sirap och vetemjölet, lite i taget. Arbeta ihop degen. Den ska inte vara kladdig.
Lägg över en bakduk och låt jäsa minst 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel som är sådär 60×30 cm. Rör nu ihop fyllningen som är rumsvarm och lätt att blanda ihop. Bred ut den över hela degen. Vik degen i 3 delar. Skär i sådär 4-5 cm breda remsor. Skär varje remsa i 3 remsor på längden. De ska dock sitta ihop längst upp, så skär inte ända upp utan lämna cirka 1 cm. Fläta remsorna och vik ihop de yttre sluten nedåt så att den delen som sitter ihop är på undesidan. De ser lite ut som flätade bollar.
Sätt ugnen på 225 C
Jäs bollarna på bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strössla över lite pärlsocker. In i ugnen sådär 9-10min.

Linda

0 kommentarer

  1. Jag bakade dessa förra veckan och du har rätt; det gick inte att misslyckas 🙂

    Jag har lagt upp receptet på min blogg. Hoppas att det är ok?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *