5 Viktiga varor att byta till eko

Foto: Sofia Runarsdotter


Naturskyddsföreninga har på sin sida publicerat bra och viktiga direktiv för de varor som, utan tvekan är bäst ekologiska. Läs själva!
Svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt? Börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska.
 • Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

 • Bananer och vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

 • Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

 • Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

 • Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward – en kung som borde störtas!

Linda

0 kommentarer

 1. Kaffe, bananer & potatis köper vi alltid ekologiskt! 🙂

  Svar:
  Jag har alltid köpt bananer ekologiskt och undvikit vindruvor. Men nu ska jag också satsa på ekologisk potatis, kaffe mm.
  Linda /Matstugan
 2. väldig bra tips o info. Potatisen hade jag ingen aning om… Köper ekologiskt vin och brukar undvika vindruver. Men nu är det dags att tänka till lite mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *