Porös Knäck med äkta vanilj

Jag älskar vanilj i precis allt: parfym, mat, efterrätter och godis. Nu ikväll har jag gjort knäck efter ett spännande recept i December, av Jens Linder och Johanna Westman. Tänkte att jag skulle testa att ha i äkta vanilj. Det blev den bästa knäcken någonsin. Gillar också då man ser de svarta vanljfröna.
I det har receptet så har man dessutom i lite ströbröd och en gnutta bakpulver för att det ska bli extra porös knäck, och hur god som helst blev den faktiskt!
Du behöver (ca 30st)
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
3 msk ströbröd
1/4 tsk bakpulver
½ vanilstång
1 msk smör
Gör så här
Börja med att placera ut knäckformar (skilj på ischokladformar och knäckformar jag tog fel först och var tvungen att byta ut alla då jag kom på det efter att ha hällt upp några).
Häll ner grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt allt koka upp medans du rör hela tiden med en träsked. Sänk värmen och låt allt småputtra sådär 15-20 minuter. Den är klar då den är 120-122 C eller då du kan rulla en kula då du gör kulprovet.
Då den är klar drar du bort kastrullen från värmen. Skär snabbt upp den halva vaniljstången och skrapa ur fröna. Pyttsa ner dem i smeten tillsammans med ströbrödet, bakpulvret och smöret. Rör om.
Häll över ungefär halva smeten i någon slags värmetålig kanna och fyll formarna. Fortsatt sedan med andra halvan likadant. Låt knäcken svalna och lägg sedan över i tättslutande burk och förvara svalt.

Linda

0 kommentarer

 1. Hej läste ett så bra tips ang glögg, alltid meck då formarna välter så lätt då man häller upp knäcksmeten. Man smörjer först en plåt m lite matolja, därefter ställer man formarna på plåten, de välter inte alls lika lätt. Testade o det funka jättebra. Kr

  Svar:
  Superbra tips för många av mina formar tippade över. Ska testa nästa gång! Tack!
  Linda /Matstugan
 2. Ett tips ang KNÄCK menade jag såklart!! Inte glögg :))

  Svar:
  Ha ha Ha! Ja, undrade lite där ett tag;-)
  Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *