Kyckling med rosmarindoftande gratäng

Det här var då sista deltävlingen, som dessutom var LIVE med Leif Mannerström. Min kyckling blev god, även om den inte var så annorlunda, hann liksom inte tänka ut det där exceptionella receptet i ett live sammanhang:-) Vi fick ju börja med att stycka en kyckling på ett ekonomiskt sätt, dvs det skulle vara så lite kött som bara möjligt kvar på skrovet. Så till det här receptet får du börja med att stycka kycklingen, he he. Skämt åsido, har du möjlighet så toppen, annars följ receptet som är baserat på delar. Servera gärna med smörstekta äpplen.
Du behöver
Potatis- och Palsternacksgratäng (4-6 pers)
1 kg potatis
½ kg palsternackor
3 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 dl ost (gärna västerbotten, riven)
Rosmarinkvistar
½ msk svartpeppar, 1 msk salt
Kyckling
1 styckad kyckling/ 4-6 Kycklingbröst med del av vinge och skinn.
4 msk olivolja
½ kruka timjan (alt drygt 1 msk fryst)
1 citron (skal + juice)
1 vitlöksklyfta
Gör så här
Smöra en ugnsform
Sätt ugnen på 240 C
Tvätta potatisen ordentligt. Behåll skalet och skiva så tunt du bara kan. Hacka vitlök fint. Blanda mjölk, grädde, vitlök, salt, peppar i stor och rymlig kastrull och värm på. Tillsätt potatisen och koka på svag värme tills potatisen är mjuk. Rör om emellanåt så att det inte bränns i botten.
Häll över allt i ugnsformen, strössla över ost. In i ugnen ca 15-20 min (tills gratängen blivit fint gyllenbrun överst). Strö över repad rosmarin.
Kyckling
Börja med att göra oljan så den får stå och dra ihop smakerna lite: Blanda finrivet citronskal, juice, pressad vitlök, timjan och olivolja.
Stek kycklingen med skinnsidan ner i ca 5-7 min så att ytan blir frasig. Vänd och stek 2 minuter på den andra sidan. Kycklingen är klar då innertemperaturen är 70 C, ca 20-25 minuter. Precis innan serveringen kan du snabbt steka på skinnsidan för att frasa till den. Pensla på rikligt av oljan.

Linda

0 kommentarer

 1. Oh vilken fin blogg!

  Väldigt tjusiga matbilder!

  Ser fram emot att få se några rykande drinkar här snart?

  😉

  Jag har lagt upp några mindre proffsiga på min blogg.

  Varma hälsningar/ Malin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *