Lutfisk som tapas?

Så här kan det bli om man vill göra tapas av heliga lutfisken. Naaaw, inte så tokigt va? Riktigt gott dessutom. Jag kan dock säga att jag tvekade om det skulle gå vägen då jag hade blandat ihop smeten, såg inte hur det skulle bli avlånga bollar som höll ihop av det hela, men det blir det!
Jag använde Lutfisk som mikras. När den är klar så visslar det, så lustigt!
Du behöver
600 g lutfisk
5 ansjovisfiléer
300-400 g kokt pressad potatis
2 äggulor
1 dl finklippt persilja
½ tsk salt
½ tsk stött kryddpeppar
2 äggvitor
3/4 liter majs- eller rapsolja
Gör så här
Om du har ett visselpac med lutfisk så mikrar du med ventilen uppåt på full effekt i ca 10 min tills det visslar som bara den. Öppna förpackningen och häll i sil så vattnet rinner av. Mosa sedan fisken.
Skala potatis och koka mjuk. Pressa potatisen.
Hacka ansjovis och blanda med fisk, äggulor, persilja och pressade potatisen. Tillsätt salt och kryddpeppar. Ställ in i kylen eller frysen att kallna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner och ställ i kylen ett tag. Gör avlånga bollar och lägg på ett fat. Ställ in i frysen. De behöver inte bli så fina för du formar till dem då de kommer från frysen precis innan friteringen (låt dem gärna vara i frysen ca 30 min).
Hetta upp oljan i en kastrull. Ta ut tallriken med bollarna. Ta rikligt med potatismjöl på händerna. Ta upp en och en och forma dem till snygga avlånga bollar. Släpp försiktigt ner i den heta oljan och låt dem bli lätt gyllenbruna. Ta upp och lägg dem på hushållspapper så de får rinna av.
Gott med granatäpplekärnor till och kanske lite lutfisksås (finns färdig på burk) eller någon youghurtbaserad sås.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *