Bourguignon på kalkon och krämig gratäng

Mmmm…så höstigt god gryta, bourguignon på kalkon med massa gott i. Den här grytan kan med fördel göras dagen innan för den blir bara godare av att stå och dra till sig alla smakerna.
Jag har dessutom fått äran att testa Alströmers potatisgratänger. Eftersom det är potatisens dag idag fredag (visste ni det?) så testade jag den första: Fransk Lyxgratäng.
Bourguignon på kalkon (sådär 4 pers)
ca 400 g kalkonbröstfilé
½ gul lök
6 små steklökar
3 dl rött vin
2½ dl köttbuljong
½ msk tomatpuré
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
200 g champinjoner
1 pkt kalkonbacon
4 kvistar timjan
1½ msk vetemjöl
smör, salt, svartpeppar
Gör så här
Börja med att skära bröstfilén i sådär 2×3 cm stora bitar. Bryn köttet i smör i en panna. Salta och peppra. Lägg över de brynta bitarna i en gryta. Fortsätt med att fräsa på de skalade steklökarna i smör. Lägg över även dem i grytan. Strö över mjölet – Rör runt – Tillsätt vin, buljong, tomatpuré, timjan lagerbland och vitlök.
Koka upp grytan och låt småputtra i ca 20-30 minuter. Glöm inte röra om då och då.
Dela större champinjoner, stek i smör och salta och peppra. Pyttsa ner i grytan. Skär baconet i bitar och stek på. Lägg över i grytan. Låt allt bli varmt och servera.
Potatisgratängen finns i två storlekar 800 g (3-4 port) och 1800 (8-9 port). För oss är den mindre helt perfekt. Du klipper bara upp förpackningen och häller allt i en form. Jag strör alltid över lite riven ost överst. Den är gjord på svensk potatis och enbart naturliga råvaror. Gratängen var väldigt krämig och god och smakar hemlagad. De skulle ha kunnat ta i lite mer med det franska, dvs örterna. Som det är nu är det svårt att känna smaken av några örter. Smaktest av de andra kommer inom kort.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *