Helt vanliga, men alldeles underbara plättar

Plättar i massor blev det till Magda och Annie. Gjorda på vanligt vetemjöl och hela fadderullan. Riktiga mormorsplättar. Tricket är att dels göra smeten helst kvällen innan, vilket är perfekt för du kan gott göra den kvällen innan en jobbdag, eller svänga ihop snabbt på morgonkvisten. Så är det bara att steka på när man kommer hem. Dels är tricket att blanda i lite mjölk åt gången då du vispar ihop smeten. Alltså:
Du behöver
2 ägg
stor nypa salt
1 msk socker
6 dl (3%) mjölk (annars fastnar de i laggen)
3 dl vetemjöl
3 msk smält smör
Gör så här
Knäck ner äggen i bunke och tillsätt salt och socker. Vispa om lätt. Häll i ca 2-3 dl mjölk och vispa på. Häll i vetemjöl och vispa smeten klumpfri. Häll i någon dl till av mjölken, vispa. Tillsätt resten av mjölken vispa runt och slutligen det smälta, avsvalnade smöret. Låt smeten stå åtminstone någon timma, helst över natten. Då blir plättarna verkligen bäst!
Vid gräddningen så kan du tänka ca 1 msk smet till varje plätt. Vänd då de precis har blivit matta/torra på ytan.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *