Alkoholfritt Sommarvin med smak av rabarber, krusbär och fläder

Kivik har tagit fram ett alkoholfritt sommarvin som ser ut som en flaska gott rosévin och smakar av ljuva sommarkvällar men utan baksmällan. Jag tar med en flaska till min syster i småland, så kan vi sitta och småsmutta på det under midsommarkvällarna. Längtar!
Photo: Denna veckan tipsar vi på Kiviks Musteri om goda midsommardesserter, gjorda på vårt alkoholfria Sommarvin.

Först ut är Jessica Frej, känd från Sveriges Mästerkock som har tagit fram ett recept på Rabarber och rosor i sommargelé toppad vit chokladmousse och mandelkaramell. Visst låter det gott?

Dagen innan
8 port.

Gelé
1 flaska kiviks sommarvin
100g rabarber
3 gelatinblad
2 tsk vaniljpulver eller frön från vaniljstång
½ dl socker
2 ätbara rosor dvs obesprutade.

Ta fram 8 st serveringsglas och placera 2 rosblad i varje glas. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Skölj rabarbern och skala ner den i långa tunna spagetti liknade strimlor. Lägg rabarbern i en kastrull och häll på vin, socker och vanilj. Låt koka i ca 5 minuter till rabarbern är mjuk. Ta av kastrullen från värmen. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i kastrullen med vin och rabarber. Fördela rabarber trådarna jämt i alla glas och fyll upp med vinet tänk på att lämna plats åt chokladmoussen. Avsluta med att placera ännu ett rosblad i varje glas. Låt svalna och ställ sedan glasen i kylskåpet över natten för att sätta sig.

Vitchoklad mousse
150g vit choklad
1 äggula
2 dl vispgädde

Smält chokladen över vattenbad eller i microvågsugn. Var försiktig så den inte bränns. Vispa grädden lätt så att den blir mjuk och lätt krämig. Inte för hårt då blir moussen grynig. Låt chokladen svalna lite men inte stelna. Bland försiktigt ihop äggula och choklad. Vänd ner choklad blandningen i grädden. Häll moussen i en skål och  låt den stå i kylskåpet till nästa dag då det är dags att servera.

Mandelkarmell
1 dl mandel
1 msk smör
1 msk ljust muskovadosocker eller råsocker
1 nypa salt

Hacka mandeln och rosta den i torr stekpanna ca 30 sekunder. Tillsätt muskovadosocker, salt och smör. När sockret smält är det klart. Låt det svalna.

Innan servering

Toppa varje glas med den vita chokladmoussen och strössla över den rostade mandeln och servera.
Vill ni göra en dessert på vinet så har Jessica Frej tagit fram en dessert på sommarvinet som är otrolig (Jag vet för jag fick smaka då hon höll på att ta fram den). Det är en sommargelé med rosor, rabarber, vit chokladmousse och mandelkaramell. Den fullkomligt smälte i munnen. Receptet hittar ni HÄR.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *