Dumplings med kyckling på barns vis

Som ni kanske sett så är jag med Svensk Fågels bloggprojekt: Pippi på Svensk Fågel. Det innebär att jag under 1 års tid kommer vara en av deras kycklingbloggare. Vi är 10 bloggare som genom 5 utmaningar under året tävlar om att bli 2012 års kycklingbloggare. I juryn sitter bl a Leif Mannerström! Den första utmaningen fick vi 10 bloggare för sådär 2 veckor sedan:
Kyckling – Barnens favorit
Jag funderade rätt länge på vad jag skulle göra. Det jag spontant kom på var kycklingspett. Tänkte sedan att jag är nog inte ensam om att tänka kycklingspett, så jag tänkte vidare, och vidare och vidare och kom fram till att Dumplings var perfekt att göra med barn (fast jag aldrig gjort Dumplings tidigare). Det var så himla lyckat och roligt! Jag kan verkligen rekommendera att göra dumplings tillsammans med barn. Att använda kycklingfärs gör det även budgetvänligt och alla barn älskar väl kyckling med pasta (som dumplings är). Det finns 1 000 sätt att göra dumplings på, jag valde en lätt variant för att Annie skulle vara med, och för att det var vår första gång. Jag kommer visa lite varianter här på bloggen under den närmsta tiden eftersom det gav mersmak.
Dumplings med kyckling
1 paket Gyoza skins eller wonton plattor
400 g Kycklingfärs
1 stor morot
2 salladslökar
1 dl jordnötter (kan bytas mot cashewnötter el uteslutas)
1 vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
½ lime (rivet skal)
Sås
4 msk soja
4 msk sötsur sås (el Thai sweet chilisås)
4 msk flytande honung
2 tsk äppelcidervinäger
2 tsk sesamolja
rostade sesamfrön
Gör så här
Tina Gyoza skins/wonton plattorna sådär 2 dygn i kyl. Tinar du dem i rumstemperatur så är risken att de kommer klibba ihop.
Stek på kycklingfärsen i lite neutral olja. Stäng sedan av spisen. Riv morot, finhacka vitlök och salladslök. Hacka jordnötterna grovt. Blanda med färsen. Tillsätt sesamolja, fisksås och rivet limeskal. Rör runt. (Ps. Om du vill kan du göra den hör röran kvällen innan och låta stå i kylen över natten.)
Se nedan för hur du gör Dumplings. Då dumplingsarna är klara lägger du ner dem i en stor kastrull med kokande vatten och tillsatt 1 tsk salt. Låt den ligga i det kokande vattnet 3 minuter. Ta upp med hålslev.
Sås
Blanda ihop allt, rör om och låt stå så smakerna får gifta ihop sig.
Vi gick till Asien livs på Medborgarplatsen och köpte Gyoza skins (funkar fint med wontonplattor också). Varje paket innehåller sådär 50 plattor så det räcker verkligen till att göra en massa missar också. Annie tyckte det var roligt med allt annorlunda, men hon var även lite misstänksam, tyckte det var lite konstiga saker därinne. Du kan hitta Gyoza skins eller wontondeg på alla asiatiska butiker, men säkert även på din livsmedelsbutik om den har ett bra utbud.
Du tar ca 1 msk av den färdiga röran och klickar ut på en platta.
Blöt fingertoppen i vatten och dra runt kanten på plattan
Det var som att rita tyckte Annie
Sen böjer du över ena halvan över den andra och trycker till. Lägg det färdiga knytet på ett fat med lite potatismjöl så klibbar de inte fast.
Tryck till rätt noga så att de inte öppnar sig i kastrullen under kokning
Annie gjorde till slut sina aldeles egna. Hon var extra nöjd över den hon gjorde i form av en kokosboll.
Tadaaaa! Alldeles själv! Såhär kan du frysa dem och sen ta upp och lägga i kokande vatten precis som vanligt.
Det mumsades och mumsades!
Tack för oss, pinnarna var väldigt roliga dessutom…

Om ni vill rösta på mitt bidrag skulle jag bli fantastiskt glad. Första pris är en heldag på Skansen för mig och barnen. Dessutom får jag då lotta ut även en kycklingcheck bland er läsare. Klicka på www.svenskfagel.se/pippi/ så röstar ni lätt på mitt bidrag genom att klicka RÖSTA vid bilden där det står matstugan.

TACK SNÄLLA!

Linda

0 kommentarer

  1. Åh, vad gott och mysigt! Har självklart röstat!! Vad fina de är tjejerna, tänk vad stor Annie har blivit – minns det lilla knytet jag mötte på JFÖ en kall vinterdag för länge sedan 🙂

    Kram//H

  2. Helena, tack för rösten. Ja, jag minns också Annies första tid. Minns även då jag träffade dig första gången och du visade mig runt och jag kände att det kommer gå bra att lämna min skatt till dig. Om ett tag är det dags för dig att lämna W. Du är så bäst Helena! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *