Saftig kaka med smak av apelsin och marsipan

Jag har en stor påse med mandelmjöl som jag hade tänkt baka en massa macarons med, med det verkar inte bli riktigt av. Men då blev det den här kakan. Du kan lika gärna skålla vanliga mandlar och mala (men jag har hört att ICA och COOP har börjat sälja mandelmjöl nu). Mandelmjölet ger den en lätt touch av marsipan och sen är det både apelsinsaft och skal i den som ger en saftig apelsinsmak. Ja, och så toppat med massa choklad, tja ni kan ju tänka er själva….Kakan innehåller inget mjöl och ingen mjölk (förutom i chokladen ovanpå) så perfekt till glutenallergiker och laktostyper (om man tar bort chokladen).

Du behöver
2 dl mandelmjöl (eller 120 g skållad mandel)
4 stora ägg
1 ½ dl socker
2 apelsiner
50 g mörk choklad
Gör så här
Sätt ugnen på 200 C
Ta en form, ca 26 cm. Smöra och bröa.
Riv skalet på den ena av apelsinerna. Pressa saften från båda så det blir sådär 1½ dl saft. Ställ saften åt sidan till det att du har tagit ut kakan ur ugnen.
Knäck äggen och dela på gulorna och vitorna i två bunkar. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa gulorna med sockret och det rivna apelsinskalet i annan bunke. Rör ner mandelmjölet i äggulesmeten. Vänd försiktigt ner äggvitefluffet. Häll allt i formen. In i nedre delen av ugnen 15 min.
Sänk värmen till 175 C. låt kakan stå 15 min till.
Då kakan svalnat lite , vänd upp den på ett fat. Stick hål i kakan, här och där, med en gaffel. Pyttsa över apelsinjuicen (om det är sur apelsinjuice så rör ner lite socker i juicen) över kakan.
Riv chokladen och fördela jämnt över kakan. Den här kakan kan gott stå över natten och gotta till sig!
CimonMariaAnnie

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *