Lammfärsbiffar och potatispuré med smak av rostad vitlök

Vi hade vår bästa Leontine på middag. Underbarare människa får man leta efter med lykta! Jag gjorde ett recept som jag fick på Årets Kock 2012. Det är Tomas Diederichsen som tagit fram både recept och årets creme fraiche med rostad vitlök och timjan i. Jag älskar rostad vitlöksmaken och har ofta med vitlök då jag rostar grönsaker. Nu finns den på burk och smakar verkligen massa rostad vitlök. Rostad vitlök har varit på G länge som jag förstod det på Årets Kock eventet, men det har inte riktigt lyckats förrän nu. Jag tyckte det var kanon att helt enkelt blanda ner en burk i den pressade potatisen.

Du behöver
Biffar
600 g lammfärs
100 g fint tärnad feta
1 tsk salt
1 krm svartpeppar¨
1 ägg
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja
smör, olja
Mos
800 g mjölig potatis
1 burk creme fraiche med rostad vitlök och timjan
salt, peppar
Morötter eller rödbetor

Gör så här
Sätt ugnen på 200 C. Skala morötterna och skär i avlånga stavar. Lägg i ugnsfast form och in i ugnen medan du fixar det andra (sådär 20-30 min)
Mos
Skala potatis och koka mjuk. Häll bort vattnet och mosa/pressa/stöt potatisen. Blanda ner creme fraiche burken och vispa det hela luftigt.
Biffar
Blanda färs, salt, peppar, feta, ägg, pressad vitlök, hackad persilja. Forma till biffar (bäst med våta händer!). Stek i blandning av smör och t ex rapsolja några minuter på varje sida. Red av skyn med lite grädde, soja och ev fond till en sås.
Annie tycker så mycket om Leontine och ville aldrig att hon skulle gå hem. Maten gick åt! Leontine säger att hon inte kan laga mat och berättade, som bevis, att hon häromdagen hade ätit majskolv och stuvad spenat till middag. Tyckte inte det lät såååå tokigt, men lite roligt.

Linda

0 kommentarer

  1. Hej! Har inte kikat in hos dig på evigheter! Och vad läser jag – lyxiga brunchar på Berns med dignande kakfat och sen då, en egen kock med en 3-rätters! Ljuvliga bilder, ljuvligt liv!

  2. Norpade en arla-folder på ica igår och läste om den creme fraichen. Lät god tycker jag. Älskar vitlök och har det i det mesta!:) Låter gott att blanda med mos! Piff!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *