Fredagstipset – Häll champagnen över osten

Jag älskar ju ost. En av de bästa ostarna jag vet är Langres. Det är en fransk ost som tillverkas i Champagnedistriktet. Rätt dyr, men rätt stor och mäktig att det räcker med den som fredagsmys. Ja, och när jag tänker efter så är den inte dyrare än någon påse chips och en stor påse lösviktsgodis, men tusen gånger godare och festligare. Helt klart lite annorlunda.

Grejen med den här rätt fula osten är att du tar ut den ur kylen cirka 1 timma innan du ska äta. Häll på sådär 1 dl champagne över osten och låt den stå. Osten suger upp champagnen. Du kan ta det som hamnar utanför och ösa över igen. Champagnen gör att den börjar flyta ut och blir krämigare i smaken – Helt ljuvligt. Sen kan du dricka resten av champagnen – Två flugor i en smäll.

Nu är det så att du egentligen ska ha riktig riktig champagne, men proffset i ostdisken rekommenderade en fransk mousserande som var hur god som helst, Crémant De Bourgogne. Smakade väldigt champagnigt. Denna mousserande finns även i Rosé som går lika bra att hälla över.


Det blir verkligen fredagsmys med den här osten överöst med champagne och några kex och lite surdegsbröd

Linda

0 kommentarer

  1. Osten har vi aldrig hört om eller smakat, men nu måste vi ju bara se till att lägga vantarna på en och prova! Bubblet däremot har vi druckit flera gånger, ett superalternativ till de riktiga bubblorna till ett mycket bra pris!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *