Sorry att jag varit lite dålig med inlägg. Har börjat jobba gångna vecka och varit så otroligt trött när jag kommit hem. Dessutom har Annie skolats in på nytt dagis precis där vi bor. Självklart har hon samlat på sig alla baskelusker och i helgen haft feber och vaknat 58 gånger per natt. Så den planerande lunchen idag ställdes in och nu sitter vi här med 6 äppelpannacotta. De ska nog gå ner! Men jag hade så sett fram emot lunchen med våra vänner som vi inte sett på evigheter.
Dags att göra allt man kan med äpplen nu! Här är en äppelpannacotta med vaniljstång, kanel och lite lite kardemumma.
Du behöver (till 6 mindre eller 4 större):
1½ dl vispgrädde
3/4 dl socker
1 vaniljstång
1½ gelatinblad
3 dl gräddfil
Äppeltoppingen:
1-2 äpplen (beroende på storleken)
½ dl socker
½ dl vatten
2 små kanelstänger
½ tsk stött kardemumma
Lite rostade hackade hasselnötter
Gör så här:
Lägg gelatinblad i kallt vatten några minuter. Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka ihop grädde, socker och vaniljen. Ta bort kastrullen från värmen och lägg ner urkramade gelatinblad och rör runt lite så de smälter. I med gräddfilen. Häll i serveringsglas och ställ i kylen åtminstone 3-4 timmar (alltså perfekt att göra kvällen innan).
Samma dag som de ska serveras smälter du sockret i liten kastrull, sen tillsätter du vatten och kryddor. Koka några minuter. Under tiden skalar och skär du äpplet/äpplena i mindre bitar. Lägg i dem och låt dem koka med i sådär 5-10 min. Låt allt svalna.
Sen är det bara att hiva upp äppelklyftorna på pannacottan med lite av sockermixen.
Låter väldigt gott! Ni får äta dem några dagar framöver 🙂 Hoppas Annie kryar på sig!
Svar på din fråga i min blogg: Dadelkonfekten kan nog göras på mandelmjöl!
Usch, jobbigt med en sjukling i familjen, ni får ta igen det senare helt enkelt! Den efterrätten hade jag inte velat missa i alla fall 😉
Och visst håller jag med dig, matvete är jättegott <3
ojoj hoppas lillkorven blir bättre snart! Bra med äppeltips, fick en kasse av svärmor idag som hon plockat från grannen.. kan man göra nåt 'nyttigt' med äpplen? (Nyttigdiet fram tills vi åker t Kreta på tors, då ska det få ätas gott…)
Mary, vet du vad jag skulle göra om jag hade så många äpplen? Se inlägget: https://matstugan.blogg.se/2011/august/en-dag-pa-landet-1.html
Alltså ta med dem till Ekerö för att bli äppelmust i bag-in box