Hemmagjord marängbakelse med frukt

Till efterrätt igår blev det marängbakelse med chokladtäckt botten och hallon, röda vinbär och nektarin, självklart en klick grädde till också. Blev riktigt gott! Det ursprungliga receptet är från Buffé.

Du behöver:
4 äggvitor
2 dl ljust muscovadosocker
½ msk färskpressad citronjuice
200 g mandelmassa

Några bitar mörk choklad
bär och frukt efter smak

Olja och potatismjöl till bakplåtspappret

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 C

Äggvitor, socker, citronjuice hälls i rostfri kastrull/bunke sen sätts den i större kastrull med lite sjudande vatten i. Använd elvispen och vispa på tills du kan vända kastrullen utan att smet rinner ut. Ta bort kastrullen/bunken och vispa lite till.

Riv mandelmassan och vänd ner den försiktigt i marängsmeten.

Nu, olja bakplåtspapper och sikta över lite potatismjöl. Bred ut hälften av smeten i precis den form du känner för. Jag gjorde någorsålunda runda former. Sen spritsar du ut resten av smeten som en mur runt varje rundel. Jag tog en vanlig liten plastpåse och klippte litet hål i ett hörn bara och körde på. Behöver inte se så snyggt ut, charmigare med lite ojämnt, det är ju hembakt!

Dags att slänga in plåten i ugnen på ca 1½ timma. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå på eftervärmen. Alltså bra att göra på kvällen och låta dem stå klart över natten. Du kan alltså göra dem flera dagar i förväg, bra va!

På morgonen smälte vi några bitar mörk choklad i vattenbad och hjälptes åt att pensla bottnarna.

Fina va? Vi la in dem i kylen så chokladen stelande till. Sen på med så mycket frukt som får plats. Till glass eller grädde.

Annie tyckte det blev en väldigt mumsig smörgås med choklad.

Cimon fick en miniglass till efterrätt, första glassen någonsin. Han var lite skeptisk, men mumsade pinnen ren på ett nafs. Snygg, fräsch, söt mamma! Vad fin du var i håret Emisen, tänkte på det men glömde säga det.

Linda

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *