Krämig Färskost med Gräslök

Gjorde färskost här i helgen. Förut gjorde jag det mest hela tiden, men nu var det länge sedan. Nu ska jag göra det oftare! Det är verkligen lätt att göra, dessutom billigt och går nog inte att misslyckas med. Det enda är att du får ha lite tålamod. I fredags kväll hällde jag upp det för avrinning. Så fick det stå att rinna till lördag morgon. Under lördagen blandade jag ner salt och massa gräslök sedan lät jag det stå i kylen för att smakerna skulle ta sig. Men nu har jag en STOOOOR skål med underbar färskost som jag kommer ha både på smörgås och till mat. Det bästa var nog att min sambo som inte gillar färskost och t o m vägrade smaka till slut gick med på att smaka på lite knäckebröd för att vara snäll mot mig OCH han ville han mer.

Vi tog gräslök, men man kan ta nästan vad som helst. Tidigare har jag rört ner ugnsrostad vitlök, paprikapulver, oliver osv

För stor skål med färskost:

1 liter mild naturell youghurt
2 dl creme fraiche

½ tsk havssalt
1 dl gräslök (finhackad)

Ljumma upp youghurt och creme fraiche i kastrull. Gör det långsamt och försiktigt och rör lite då och då. Det ska endast värmas till 37 C. Känn med lillfingret om det är lagom.

Låt det rinna av i kaffefilter genom en tratt under natten.

Blanda ner salt och massa gräslök (vi fuskade lite och tog fryst färdighackad gräslök)

Rör om och låt det sedan stå minst en timma, gärna över natten så smakerna får utvecklas.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *