Ljuvlig fiskgryta som min sambo gjorde. Han är suveränt duktig på allt som har med matlagning och bak att göra. Denna har allt gott i sig: saffran, curry, lax, sej och limeaioli.
För 4 pers:
350 g blandade fiskfiléer i bitar, vi tog lax, sej och torsk
2 2 potatisar
1 1 liten gul lök
2 2 tomater
0.5 ½ röd paprika
1 1 msk smör
0.5 1 pkt saffran
1 1 tsk curry
2 2 dl torrt vitt vin
2 1dl fiskbuljong
1 1dl mjölk
0.5 1tsk salt
0.5 1krm cayennepeppar eller chili
1 1msk hackad dill
1½ 1msk hackad persilja
Skala potatisen och löken och skär dem i sockerbitstora tärningar. Skålla tomaterna i kokhett vatten och skala dem. Skär tomaterna och övriga grönsaker i tärningar. Fräs potatis och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.Blanda ner paprika- och tomattärningar. Tillsätt curry och saffran och låt kryddorna fräsa med någon min.Späd med vin och buljong och låt sjuda i några minuter. Vispa ner mjölken så att den blandar sig väl med buljongen. Smaka av med salt och cayennepeppar.Lägg i fisken delad i 2-3 centimeter stora bitar och sjud den några minuter. Strö över dill och persilja och servera omedelbart.
Servera gärna med lantbröd och limeaioli.
GOD SPIS!