Före festen – Lästips

Före festen

Nyhetsmorgons läsexpert höjde den till skyarna, dvs Före festen , då de gav sina sommarlästips i söndags. Före festen blev bästa tyska roman vid Bokmässan i Leipzig 2014 och Sasa Stanisic är vida prisad över världen. Jag har känt till den tysk-bosniske författaren sedan länge och velat läsa något av honom. Har ni läst Före festen? Han använder sig en hel del av skrönor och magisk realism, vilket jag alltid varit svag för. Så när de pratade om den på Nyhetsmorgon i söndags så kom jag på att jag ju faktiskt har den hemma  Jag hinner i vanliga fall inte läsa så mycket. Försöker ta igen läsningen på somrarna eftersom att läsa är det är det bästa jag vet. 

Så nu öppnar jag den och dyker in i natten före den årliga Annafesten i Fürsten­felde, ett litet samhälle i norra Tyskland. Alla sover. Utom fru Kranz, den nattblinda målarinnan som vill porträttera samhället i mörker. Och herr Schramm, en f d officer i DDR:s Folkarmé, som har fler argument mot att leva än att sluta röka. Ja, och så rävhonan. Ingen har sett inbrottet i Hembygdsgården. Men byarkivet står öppet. Fast det är inte det som har blivit stulet som upprör, utan de gamla historier, sägner och sagor som nu släpps lösa (beskrivning från Adlibris). 

DSC_0365

…Och Annie hittade sommarens första och största skatt medan jag fotade bokomslaget. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.