Årets Bok 2016 – Tips på bra läsning

Bonniers Bokklubb Årets Bok

Årets bok 2016? Här kommer sommarens skönaste tips på läsning. Det är Bonniers Bokklubb som varje år låter läsare, alltså dig och mig, rösta fram den bästa boken under det gångna året. Nu när det är så regnigt och ruskigt så längtar i alla fall jag efter bra läsning. Så sommarens läslista för mig är De nominerade till Årets bok 2016.

snövit ska dö Nele Neuhaus Christine Bredenkamp

Jag hinner alldeles för sällan läsa och har, än så länge, bara hunnit läsa Snövit är död – Nele Neuhaus. Se nedan. Blev överlycklig över att se den nominerad till årets bok 2016. Den är så spännande att jag knappt kunde bärga mig för att veta hur det skulle gå. I mitten av boken trodde jag att allt var uppklarat och förstod inte vad författaren skulle använda alla resterande sidor till, och då tar allt en vändning igen. Att jag läste den berodde på att det är en nära vän till mig som översatt den och jag fick den skickad till mig utan att veta något alls om författaren eller boken. Läste på om den och den har blivit en internationell bestseller och har givits ut i 25 länder och översatts till många språk. Såklart att jag hejar extra på den som årets bok 2016. Framförallt så är den verkligen kanonbra, en riktig kan-inte-sluta-läsa-bok. 

Elena Ferrantes – Min fantastiska väninna gav jag i present till min vän Jessica, dels för att titeln passar henne, dels för att Akademibokhandeln rekommenderade mig att köpa den och sa att den var mycket bra och omtyckt. Jojo Moyes – Arvet efter dig är uppföljaren till Livet efter dig, som jag blev alldeles tagen av. Jag tror att det är många som grät sig igenom den boken, inte enbart jag. 

Kriterier för nomineringarna:

  • Hög språklig kvalitet
  • Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö
  • Tilltala en bred läsekrets
  • Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman)
  • Utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under maj 2015-maj 2016

För mig är kriterierna verkligen det som symboliserar en riktigt bra bok! Garanterad läsupplevelse. 

Har ni läst någon av de nominerade böckerna? Vilken bok rekommenderar ni mig att läsa?

Bild lånad av Bonniers Bokklubb

Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *