Sous Vide Cirkulator – Lyxkrogen flyttar in

Sous vide - OBH Nordica

Nu är det dags att skriva lite om Sous vide. Jag har testat min Sous vide cirkulator nu under flera veckor och jag är ärligt helt begeistrad över den perfektion man uppnår med en Sous vide. Det kött du sänker ner i en Sous vide, fiskar du upp mört och saftigt och exakt rätt. Sous vide tillagning ger dig perfekt kontroll av temperaturen rakt igenom på det du tillagar. Det betyder att du själv väljer exakt det slutresultat du vill ha, t ex medium, rare eller well done och det kommer bli precis så varje gång.  Sous vide maskiner är något som har använts i köket exklusivt på de finare restaurangerna, men sedan en liten tid tillbaka så säljs Sous vide för hemmabruk.

Fördelarna med Sous vide tillagning:

  • Genom att det som tillagas försluts i tätslutande påsar innan det sänks ner så behålls smakerna på ett betydligt mer tydligt sätt.
  • Alla näringsämnen behålls
  • Det tillagas på ett ’snällt’ sätt som gör att det blir mört och saftigt
  • Det tillagar sig självt och man kan göra annat under tiden
  • Energisnålt

DSC_0673

Jag är så kär i min Sous vide cirkulator att jag tog med den till Rose-Marie på midsommar. Jag var lyrisk då jag upptäckte hur bra det blev att använda termometer vid mat och bak och har inte grillat en enda gång utan en termometer de senaste somrarna, så är jag helt fascinerad av hur man kan gå från termometer-perfekt till att det blir ännu bättre. Trodde inte det var möjligt. Du kan verkligen skippa lyxkrogen för en dyr köttbit om du har en Sous vide, du får det precis sådär ’outstanding’ med en Sous vide. Så, ja, jag bar den med mig som en liten bebis på midsommar. Här ovan ser ni Entrecote på rapsgris i en marinad på äpple, fänkål, balsamico mm. Ner i Sous vide och upp alldeles galet gott.

19765

Sous vide är franska och betyder ’under vakuum’. Det är en metod för att koka i vakuumförpackade påsar på en låg temperatur under längre tid. Metoden utvecklades i Frankrike i mitten på 70-talet och till idag har det varit en metod som används flitigt på finare restauranger. Under senare tid har det dock börjat komma Sous vide maskiner för hemmen. Lyxrestaurangen flyttar in. Sous vide tillagning skiljer sig på främst två sätt från det traditionella sättet att koka:

1. Rå mat är vakuumförpackad i plastpåsar

2. Maten tillagas med en kontrollerad exakt upphettning

Förutom en Sous vide cirkulator behöver du en foodsealer, dvs en vakuumförpackare och den kan du använda till massa annat som t ex att vakuumförpacka rabarber eller andra livsmedel för att de ska hålla sig fräscha upp till fem gånger längre.

Jag har ännu inte testat Sous vide cirkulatorn på något annat än just kött (här ovan godaste oxfiléen någonsin) så jag håller mig till det i det här inlägget. Jag kommer dock testa fisk, grönsaker och kyckling inom den närmaste tiden.

DSC_1198

Det är väldigt enkelt att använda en Sous vide, se t ex HÄR.  Du fyller helt enkelt på med vatten i maskinen, ställer in den temperatur du vill ha på det du tillagar beroende på hur du vill ha det (tabeller medföljer). Du ställer även in tiden (tabeller medföljer även här). Det vanliga är att det tillagas under drygt två timmar. Du kan göra annat medan det tillagas. Är det en köttbit du tillagar så brukar jag grilla på ytan på grill eller i pannan en minut på varje sida bara för att få den där bruna ytan. Väldigt bekvämt när du inte ens behöver passa utan låter Sous vide göra jobbet och din del är att få den snygga grillytan.

 

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *