Trendiga Matord – Veggivore

Det kan mycket väl vara så att du är en Veggivore utan att veta om det, jag upptäckte att jag var det.

 

VEGGIVORE DEFINIERAR OSS SOM ÄLSKAR GRÖNSAKER

– MEN SOM ÄVEN KAN TÄNKA OSS ATT ÄTA LITE KÖTT DÅ OCH DÅ (Cecilia Vikbladh)

Termen Vegivore myntades, för några år sedan, av den amerikanska matjournalisten Michael Pollan i New York Times. Den syftar på att man till allra största delen äter grönsaker, men att man då och då kryddar till sin mat med t ex kött eller fisk. Det är dock viktigt att köttet är av bra kvalitet och att djuret ska ha haft det så bra som bara möjligt, alltså ekologisk och frigående. Det utesluter inget, men fokus i kosten är på det gröna. Det är en livsstil och inte någon diet. För något år sedan lanserade kocken och författaren Cecilia Vikbladh termen Veggivore här i Sverige. Ibland hör man ordet Flexitarian, ett annat ord för Veggivore helt enkelt.

Meat Free Monday är ett resultat av den globala Veggivore trenden där vi minskar på köttkonsumtionen till fördel för grönsakerna.

Jag äter definitivt mer grönsaker nu än tidigare, väldigt sällan stora biffar, men jag vill inte utesluta kött. Dessutom arbetar jag aktivt för att öka intaget av grönt för både mig och barnen. Det är också viktigt för mig att köttet är av bra kvalitet, på alla sätt, hellre en mindre köttbit av god kvalitet, än en större som kanske är billigare men man vet inget om hur djuret har haft det. Att vara Veggivore innebär också att ta till vara på rester, och även där kvalar jag in. Hur är det med er, känner ni er som Veggievores, Flexitarianer?

Du kan läsa mer på t ex,

Why Vegetables Are the New Meat

Vegetarianism versus ’flexitarianism’ – what’s not to like?

Är du en Flexitarian?

Trendspaning: Är du också en Flexitarian

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *