Chaga – Veckans trendiga matord

Chaga (Spärngticka på svenska) är en medicinialsvamp som det pratas om en hel del just nu. Den innehåller mycket höga halter av antioxidanter och har ett otroligt högt ORAC. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g. Chaga har ett ORAC på 60 000-350 000 (där andra superlivsmedel som gojibär har 25 000 ORAC, Vilda blåbär med 9 000 ORAC och acai med ORAC-värdet 18 000)

Chagan växer i vilt tillstånd främst i Skandinavien, Östeuropa, Ryssland, Korea, Kina och Japan samt i de norra delarna av Nordamerika. Man kan hitta den på trädstammar även här i Sverige. Den parasiterar på lövträd och drar åt sig all näring som den koncentrerar. I t ex Ryssland blir den ännu mer näringsrik då det bildas mer näringsämnen vid extremt kallt klimat. Effekten blir en svamp som stärker immunförsvaret och sägs vara en dunderkur mot det mesta. Chaga innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, fytonutrienter, saponiner, steroler och aminosyror. Nya studier från USA, visade att svampen var en av de starkaste antioxidanterna som finns och att den har en positiv effekt på hela organismen. Den sägs stärka immunförsvaret, öka aktiviteten hos immunförsvarets mördarceller och sålunda vara verksam mot infektioner och virus, normalisera kolesterolvärdet, förbättra hudens utseende, vara suverän för håret, rena blodet, sänka blodtrycket och förebygga högt blodsocker.

Chagan ska även ge bättre sömn, hjälpa mot stress och trötthet, förbättra mental förmåga, samt förbättra funktionen i muskler och nervsystem.

År 1958 visade vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att Chaga gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom ihypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i så gott som 100% av fallen.

Chagan har en mild vaniljaktig smak och används traditionellt i te men i pulverform kan den användas i smoothies, mat och annan dryck. 1-2 tsk i te ska vara lagom, men man kan inte överdosera Chaga. Är du nyfiken på att testa Chaga så finns den att köpa på hälsokostbutiker.

 

Vill du läsa mer om Chaga så finns följande litteratur: David Wolfes bok ”Chaga – King of mushrooms” på engelska eller Jaakko Halmetojas bok ”Pakurikääpä” på finska. Eller se följande studier http://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,4c4b67436894c345.html.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *