Quiche Lorraine på skinkaresterna

I dagarna har jag använt mig av skinkan som blev över från julbordet. Har ni ingen över så säljs skinka ut just nu till brakpriser. Kan ni få tag på en rapsgrisskinka så slå till! Skinka är magert kött så ingen fara om ni har gett det dära vanligaste nyårslöftet.
Vill du göra en LCHF variant? LÄTT! Strunta i pajskalet och byt ut creme fraiche och mjölk mot 3 dl vispgrädde (den feta grädden gör att pajen släpper från formen)
Du behöver
Pajdeg
100g smör
2½ dl vetemjöl
nypa salt
2 msk iskallt vatten
Pajfyllning
300 g rökt skinka (tärningar)
250 g ost (gärna smakrik, kanske har cheddar över från julbordet?)
2 dl purjolök
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
3 ägg
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl mjölk
Gör så här
Sätt ugnen på 225 C
Nyp ihop kylskåpskallt smör med vetemjöl och salt. Blanda ner vattnet och få snabbt ihop till en deg (eller kör allt i matberedare). Tryck ut i form med löstagbara kant (24 cm). Ställ in i kylen ca 30 min.
Strimla purjon, skär skinka i tärningar och riv osten. Strössla ner allt i ogräddade pajskalet.
Blanda ihop ägg, creme fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll det i pajskalet över fyllningen.
Grädda nedersta falsen sådär 40 minuter.
Ps. Om det blir för mörkt på ytan mot slutet så sätter du bara över lite ugnsfolie.

Linda

0 kommentarer

  1. Mums, vilken smaskens quiche. Jag har fryst in en bit skinka men tänkte plocka fram den om ett tag och göra just en quiche eller lite piroger. Vi får väl se!

    Svar:
    Ja, nu är det dags att ta hand om alla rester. Vi har gjort både gratäng och pytt på skinkresterna här, Ser fram e mot att se vad du hittar på! Ps. Tyckte du hade en kanonmeny för nyår för både barn och vuxna. Den har jag sparat.
    Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *