Fruktkampen!

1460218_691881354163868_808403826_n

På tal om att ta med frukt och grönt till barnens mellis. Känner ni till Fruktkampen (18 645 Likes på FB)? Det är ett partipolitiskt- och religiöst obundet initiativ med syfte att verka för den kostnadsfria skolan. Åke Holm driver aktivt frågan och frukten är en symbol för att skolan inte är kostnadsfri, vilket slår mot de föräldrar som kanske inte har tid och råd att fixa frukt varje dag till sina barn. Fruktkampen har en även en hemsida http://www.fruktkampen.se/ och finns på Instagram: #fruktkampen. I helgen kommer ett inslag på TV4 om Fruktkampen. (Bild lånad av Fruktkampen). Heja!

Linda

3 kommentarer

 1. Att man inte har tid kan jag inte förstå?! Men visst finns det dem som inte har råd med frukt! Men då hoppas jag att man inte har råd med sådant som dyra telefoner och cigaretter till sig själv…

  • Caroline. Jag kikade in för att jag fick ”flagg” för att någon hade nämnt Fruktkampen. Och så får jag se din kommentar…

   Först kan jag bemöta de ”som inte har tid”. Inte tid, vill inte, kan inte… det spelar ingen roll, eftersom Fruktkampen först och främst använder SKOLLAGEN som huvudargument, för där står det svart på vitt att skolan ska vara avgiftsfri för ALLA. Så vem som helst kan välja att bara SKITA i att skicka med frukt och har all rätt att förvänta sig att skolan istället ordnar fram den, eftersom ALLA måltider, ALL näring/energi som barnen behöver under skoltid är enligt skollagen skolans ansvar att bekosta utan att kräva betalt från barnen/föräldrarna.

   Och så det där med förutfattade meningar, som ibland lyser igenom i en del kommentarer. Som din, med din indirekta insinuation att de som inte har råd med frukten, matsäckarna och allt annat dyrt jävulstyg som skolan lastar på föräldrarna kanske röker, mobilsurfar med dyra mobiler och – vem vet – kanske de super också? Det finns en del människor som menar att ”det måste väl finnas nån jävla anledning till att de inte har råd att betala?”.

   Men du vet, de flesta sämre bemedlade kämpar hårt för att få det att gå ihop HEMMA. Somliga klarar det även om det är med nöd och näppe, medan andra inte lyckas så bra. Fas 3 och 4, du vet…?

   Men det är inte där de VÄRRE problemen ligger. De RIKTIGT ångestfyllda problemen kommer alltså när skolan vill att de dessutom ska betala kostnader som enligt skollagen inte är tillåtna!

   Kort sagt: din kommentar var plump och ogenomtänkt. Din sista mening är inte den första med den retoriken som jag läser. Jag borde vara luttrad, men jag blir lika irriterad varje gång jag läser sånt.

   /Åke Holm, grundare av Fruktkampen

 2. Bra att du skriver om detta Linda. Jag har följt Fruktkampen en längre tid och även av princip själv agerat i sammanhang då fsk/skola tagit ut avgiften för ex schemalagda aktiviteter. Tänkte på det senast härom dan när du skrev om As frukt med till skolan varje dag. Detta rektorsområde är tyvärr ”bra” på att låta föräldrar bära kostnader som skolan och fsk enligt lag inte får belasta hemmet med. Oavsett orsak till varför man inte har möjlighet ekonomiskt i familjen så handlar ju detta om BARNENS lika rättigheter enligt svensk lag och FNabarnkonvention och dessa rättigheter ska vara ALLA barns lika självklara, oavsett sociala – och ekonomiska livsförutsättningar i familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *