Kavring, inte så svårt

Kavring

Har kommit in i en bakloop. Skönt! Fick för mig att ge mig på Kavring och så glad att jag testade. Visst det tog evinnerlig tid att få dem klara, men det är väntetid bara då de ska jäsa i 24-36 timmar + sådär 3 timmar till. Det blir så gott och jag kommer göra det igen och igen. Kom ihåg att du inte ska knåda degen utan röra ihop den med stor träslev. Inspiration från Annas Mat.

Du behöver

Dag 1

2 tsk torrjäst (eller 1/4 pkt färsk jäst)

1 msk salt

1 msk honung

2 dl naturell youghurt (eller filmjölk)

½ l ljummet vatten

1 l (660g) grovt rågmjöl

Dag 2

1 dl mörk sirap

100 g smält smör, som fått svalna av

7 dl vetemjöl (Knappt. Du kan också ta vetemjöl special)

1 msk stött kummin

1 stor msk stött fänkål

Gör så här

Dag 1

Blanda allt i en bunke och rör ihop. Tillsätt mjölet sist. Täck över bunken med plastfilm. Låt degen stå och jäsa i rumstemperatur i 24-36 timmar.

Dag 2

Ta bort plastfilmen och rör ner ingredienserna för dag 2. Arbeta degen ordentligt med träslev (ska inte knådas och är lösare än en bröddeg). Se till att mjölet är väl inarbetat i degen.

Smöra 2 mindre formar eller en större form (sådär 2 liters). Pyttsa ner degen i formarna (formen). Tryck ner den i formarna lite, med slev eller slickepott, så att det inte finns några luftbubblor i den. Nagga med gaffel över hela ytan eller skär djupa snitt lite här och där (så att ångan kan pysa ut under gräddningen). Jäs i 2-3 timmar (går snabbare med vetemjöl special).

Sätt ugnen på 175 C

In i ugnen 1 timma och 10 minuter. Vält ut brödet och grädda i ytterligare 10 minuter utan form. Ta ut brödet och linda in ordentligt i två stora, tjocka handdukar. Sätt slutligen en påse runt bröden och knyt till. Låt ligga till dagen därpå. Bara att skära upp och känna sig grymt nöjd!

kavring

Linda