Till sådär 30 bitar:
Du behöver:
250 g mandelmassa
125 g smör/margarin
3 ägg
2 msk vetemjöl
1 krm bakpulver
Toscatäcke:
3/4 dl vispgrädde
50 g smör/margarin
2 msk honung
1 msk ljus sirap
1 dl socker
100 g flagad mandel.
Choklad till kanterna:
200 g mörk choklad (jag tog 60%, testade först med 70 men tyckte den blev för stark)
1 msk olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C
Riv mandelmassan och blanda med rumsvarmt smör. Rör ner ett ägg i taget. I med vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en liten bakpappersklädd långpanna/form (ca 30×22 cm).
In i mitten av ugnen sådär 15 min (den ska nätt och jämnt vara klar).
Blanda under tiden till toscan genom att koka upp allt till toscan, utom mandeln, i en kastrull. Låt koka i sådär 5 minuter. Rör lite då och då. Ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ner mandeln. Medans den är het så brer du den över hela kakan och in i ugnen med allt i sådär 7 min. Låt kakan svalna.
När kakan svalnat av helt, så vänder du den upp och ner på ett smör- eller bakplåtspapper och skär trianglar. Lägg gärna in dem i kylen så de blir riktigt kalla tills du doppar dem i chokladen.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt oljan. Blanda väl. Doppa kanterna i chokladen.
Jag använde först en mattång, men när jag tappade flera bitar så gjorde jag det för hand, bättre! De första doppade jag kanter och botten, men min sambo tyckte det var för mycket choklad, så jag ändrade och doppade bara kanterna. Tyckte också det blev bättre så.
Redo för fikagäster!
Åh du, de här ska jag göra, och det snart, OJ vad goda de ser ut! Vad kul att du tittade in hos mig, du är välkommen när du vill =D
Verkligen lyxiga bitar, ser så goda ut!