Sväng ihop ett filmjölksbröd med nötter och frukt

DSC_0113
Har du lite filmjölk i kylen, då är det bara att svänga ihop det här brödet. Vet inte hur många gånger jag har bakat det här brödet. Jag tar lite det jag har hemma. Den här gången blev det hasselnötter och tranbär. Ibland slänger jag i en matsked nyponskalsmjöl. Jag bakade det här lördag morgon (tar under 10 minuter att röra ihop). Igår måndag morgon var det slut. Är det gott så är det..Har lovat barnen att baka ett till i veckan.
För ett mellanstort bröd
3 dl grahamsmjöl

4½ dl vetemjöl (drygt, så pyttsa på lite extra)

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

2 dl russin

10 torkade aprikoser, hackade i små tärningar (eller 6 fikon)

100 – 150g valnötter (eller hasselnötter)

5 dl filmjölk

1 dl mörk sirap ( eller flytande honung)

Gör så här
Sätt ugnen på 160 C

Smörj och bröa en form på 1,5 liter. Du kan klippa till lite bakplåtspapper och lägga i botten så att brödet inte fastnar.

Ös i de båda mjölsorterna i en bunke och tillsätt salt och bikarbonat. Rör ner russin, hela valnötter och aprikoser. Tillsätt fil och sirap (eller honung). Rör ihop till kladdig deg. Häll i smorda formen.
Grädda i ca 1 timma och 35 minuter. Låt svalna lite och ta ur formen och vira in i en grov handduk och låt svalna helt.

Linda

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *