Valnötssoppa med rosmarin. Krämig, mustig och fräsch på en och samma gång. Toppad med krispiga krutonger. Passar exakt året runt. Fick den hos en kompis för ett bra tag sedan och har inte kunnat glömma den. Receptet kommer ursprungligen från Liselotte Forslin. Var tvungen att testa den hemma. Så så så gott. Extra bra en regnig dag att laga varm soppa, tyckre jag i alla fall.
Funderar på att servera den i mindre portioner nästa gång och toppa med lite smulad feta. Tror att det skulle gifta sig alldeles perfekt. Det skulle alltså då vara mer som en förrätt. Vilket som fungerar finfint med en så här härlig soppa.
Valnötssoppa (2 stora el 4 små port)
- 40 g valnötter
- 1 1/2 dl mjölk
- 1/2 gul lök
- 1 selleristjälk
- 1 msk smör
- 1/2 msk vetemjöl
- 2.5 dl vatten
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 1 lagerblad
- 1/2 tsk rosmarin
- 1 äggula
- 1 dl vispgrädde
- salt, peppar
Krutonger
- 1 bit dagsgammal baguette
- 1 msk olivolja
- flingsalt
Gör så här
- Rosta valnötterna i torr stekpanna.
- Mixa dem till fint pulver.
- Värm mjölken, blanda ner valnötspulvret. Rör om och dra kastrullen åt sidan.
- Hacka löken och skär sellerin i bitar. Stek mjuka i smör. Pudra över mjölet, rör om och tillsätt vattnet, 1/2 buljongtärning. Rör tills det småkokar. Lägg i lagerblad och rosmarin. Låt sjuda i ca 15 minuter.
- Häll lökmixen genom finmaskig sil ner i valnötsmjölken.
- Värm upp. Smaka av med salt och peppar.
- Vispa lätt ihop äggula och grädde. Häll ner i soppan, rör om och sjud några minuter så att det tjockar på sig.
Krutonger
Dra ut innandömet ur baguetten. Hetta upp olivolja i en panna. Stek brödet tills det blir knaprigt och krispigt.
Servera gärna alltet i fina rustika skålar. Toppa med krutonger, örter och gärna lite feta också. Njut!