Crackles är vintriga kakor som har krackelerat på ytan. De krackelerar så där snyggt i ugnen. Helt underbara och ser ut som om de täckts med nysnö. Goda som bara den med både choklad och kakao. De blir dagens recepttips till adventsmys och dessa kommer göra succé.
Jag tänkte att jag skulle lägga upp ett recept per dag nu till jul. Ett juligt, vintrigt recept på mat, godis, kakor, drinkar, snacks och annat roligt till julbord och adventsfikat. Vad tror ni om det?
Du behöver (ca 16 stora el 25 mindre)
100 g mörk choklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1.5 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 tsk nystött kardemumma
0.25 dl mjölk
1 dl strösocker
0.5 dl florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
3 Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål.
4. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.
7. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
8. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.