Samisk glödkaka – Gahkkubröd

DSC_0286

Samiska glödkakor skapade lätt eufori här hemma igår. Vi bakade, stekte dem i stekpannan och åt varma med smör, picklad rödlök, philadelphia och inte minst Polaricas nyhet Rensalami och Älgsalami. Glödkakorna smakar lite som mjukt tunnbröd och pinnbröd i ett. Barnen kavlade några och gjorde egna glödkakor som såg lite annorlunda ut mot dem ovan, de var också supergoda. Helt klart en favoritmiddag.

Gahkkubröd samiska glödkakor

Gillar den här kökshandduken i batikmönster (från ICAs nya sortiment för vår/sommar)

Du behöver

25 g jäst

4 dl vatten

50 g smält smör

1 dl ljus sirap

1 tsk salt

10 dl vetemjöl special

1 dl rågmjöl

 

Gör så här

1. Smula sönder jästen i en bunke. Rör i vatten, smält smör, sirap, salt och vetemjöl.

2. Knåda till en smidig deg och jäs under bakduk ca 1 tim.

3. Lägg degen på ett bakbord och dela den i 26 bitar. Strö ut lite mjöl och kavla ut varje degbit till en tunn rund kaka (använd gärna en kruskavel, blir lite mer rustikt då)

4. Stek på medelstark värme tills de fått färg. Vänd och håll dem sedan varma och mjuka invirade i en handduk

Gahkkubröd samiska glödkakor

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *