De allra bästa saffransbullarna – Alla tips och tricks på ett bräde

Receptet på saffransgula, saftiga och ja bästa saffransbullarna har ni här. Tidningen Buffé hade ett stort receptuppslag med alla tips och tricks för att få till de bästa bullarna. Vi testade i söndags, och ja, det stämmer, det blev hur bra som helst. Så vassego. Trevlig Helg förresten!
Passade på att göra min första saffranskrans med vanilj, mandelmassa, äpple och russin. Oj Oj, vad gott! Det receptet kommer också såklart. Annie gör helst saffranssniglar och Magda gjorde en bumerang och lite andra intressanta skapelser.
Ett av tricksen är att blanda saffran med sprit. Spriten tar fram både saffranssmaken och färgen tydligare. Torkad frukt drar vätska ur degen, så lägg russinen i lite vatten innan. Kvarg verkar minska saffranssmaken. Där har ni några guldtips.
Du behöver (ca 40 st)
2 paket saffran (á ½g)
2 msk neutral sprit (vodka eller rom)
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
½ tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13½ dl)
1 dl russin
mjöl (utbakning)
1 ägg (för att pensla med)
Gör så här
Blanda saffran och spriten. Rör om och låt stå i 30 minuter.
Skär det rumsvarma smöret i mindre tärningar.
Smula ner jästen i degbunken (eller köksmaskin med degkrok), tillsätt mjölk, smör och saffransspriten. Blanda ner mjöl, socker och salt. Arbeta degen i en maskin 15 minuter (för hand ca 20 min). Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten i 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på lätt mjölat underlag. Knåda lite lätt ihop degen. Gör saffransbullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 C.
Tryck i russin och pensla på med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Man ser när det är bus på gång liksom…Det här är inte den oskyldiga blicken direkt…

Linda

0 kommentarer

 1. Tack för tipsen! Jag ska baka lussebullar till lucia har jag tänkt. Idag blev det en kaka med saffran, mandelmassa och äppel! Ska snart smaka hur den blev 🙂

  Svar:
  Det blev verkligen så perfekt saffransdeg, väldigt gul och saftig. Det där med att blanda saffran och sprit visste jag, men inte det andra. Din kaka lät grymt god. Älskar den där kombon:saffran, äpplen och mandelmassa.-) Fin helg på dig!
  Linda /Matstugan
 2. Fina bilder! Tack för tipsen. Kram och ha en skön helg!

  Svar:
  Detsamma du! Hoppas ni ska göra något mysigt! Kramar
  Linda /Matstugan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *