Det brann och röken vällde fram…

Skräckslagen är bara förnamnet för kvällen. Jag var med Rose-Marie och ett gäng andra bloggare på en informationskväll för brandsläckaren Firephant (lätt att använda och med en superdesign dessutom). Efter information bussades vi ut i Farstaskogen till ett brandövningsområde. Där fick vi släcka bränder, krypa genom rök, hitta utgångar i mörker och släcka eld på dockor.
Det var jobbigt att höra om bränder där folk dött, speciellt de där barn dött. Men nödvändigt, jag har lärt mig så mycket livsviktigt ikväll:
Brinner det i en annan lägenhet i ditt hus så lämna inte din lägenhet. Varje lägenhet är en brandcell som skyddar dig från farlig rök till exempel. Går du ut i trapphuset där det är rökfyllt så kan du dö efter två inandningar. Vi fick höra om den 31 åriga man som hade öppnat sin dörr, gått ut något steg och sedan gått tillbaka in och ramlat ihop och dött i hallen av det lilla han hann andas in av röken.
Ha brandvarnare i varje rum! Har du dörren stängd till ditt sovrum så kommer inte brandvarnaren i hallen ge utslag i tid.
Se till att kontrollera att dina brandvarnare verkligen fungerar, den ska blinka till ungeför var 30e sekund om den är fungerande. Ett bra knep är att byta batteri den 1 december varje år.
Måste du genom rök så kryp eller åla under röken. Undvik allt vad du kan att andas in röken.
En pulversläckare är den klart bästa släckaren att ha hemma.
Inte ha tekniska prylar igång på natten då man sover, som t ex diskmaskin, torktumlare, mobilladdare.
Lär barnen att de absolut inte får gömma sig om det brinner!
Så här ser det ut då du kastar 1 dl vatten på olja som tagit eld i en helt vanlig kastrull. Har du då ett tak ovanför, som du har hemma, så kommer den höga elden i stället slå ut mot dig. Kväv istället elden med något. Då är det perfekt med en pulversläckare tillgänglig!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *