Löksoppa med black garlic – Lyxigt!

Sådärja, en löksoppa med black garlic, väldigt gott. Black garlic känns som lyxen av att tillsätta tryffel till en rätt. Den är så god, söt och fyllig i smaken. Lite åt balsamvinägerhållet tycker jag.
Kommer testa lite andra saker med löken också. Har hört att dipp, löken blandad med creme fraiche ska vara kanon. Sedan hörde jag att den skulle ge det där lilla extra till en bulldeg eller på en bit ost. Låter hur konstigt som helst, men värt att testa.
Black garlic – Underbart i löksoppa med massa god Gruyère till och ett gott bröd
Du behöver (4 pers)

50 g smör.
900 g gul lök
½ kruka färsk timjan
200 ml äppelcider (halvtorr blir bäst, t ex Kiviks Astrakan)
3 klyftor Black Garlic
1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar

Gruyère ost, bröd (eller krutonger)

Gör så här

Smält smöret i gryta. Finhacka löken och låt fräsa på lite. Tillsätt buljong och klipp ner timjan (spara lite kvistar av timjan till dekoration, den här gången blev dock dekorationen lite persilja). Koka under lock på svag värme. Rör om då och då. Låt småputtra ca 30 minuter tills löken är mjuk och gyllene. Finhacka 3 klyftor Black Garlic och lägg i grytan. Häll på cider och koka upp, låt småputtra i ytterligare 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera osten i skålar, Pyttsa i en riklig handfull av Gruyèreost och lägg på lite timjan eller andra färska örter som dekoration. Ät med gott bröd till.

Använde Kiviks Astrakan som är halvtorr äppelcider. Passade perfekt till.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *